open-navfaktor-logo
search
Potpisani ugovori
U Janji podržano 19 mladih povratnika u poslovnoj ideji
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetili su povratničku zajednicu u Bijeljini i Janji.
20.10.2021. u 16:44
get url
text
Edin Ramić
Edin Ramić

Sa predstavnicima 19 poduzetnika - povratnika potpisani su ugovori o podršci Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica njihovim poslovnim idejama u razvoju početnog biznisa.

Elvira Ahmetović dolazi iz Srebrenice. Razvoj svoje poslovne ideje realizira kroz zanatsku radnju "Zlatne ruke". Isključivo se bavi krojenjem, šivenjem i vezenjem. Korisnica je grant sredstava za razvoj nedavno pokrenute biznis ideje.

- Odobrena sredstva su mi omogućila da svoj početak rada u samostalnom poslu unaprijedim kroz nabavku neophodnih alata za rad i repromaterijal. Podrška Ministarstva je značajna jer dolazi u najboljem periodu razvoja naših poslovnih ideja, kada se mnogi dvoume da li su napravili pravu stvar. Ovakvih programa treba biti više jer potpomažu mlade i poduzetne ljude - ističe Elvira iz Srebrenice

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u 2021. godini podržalo je 96 poslovnih ideja, za čiju namjenu je izdvojeno preko 573 hiljade KM.

- Program je prepoznat kao brzorastući i broj korisnika je uduplan u odnosu na prošlu godinu. Rado ga realiziramo jer su korisnici mladi i perspektivni povratnici. Do sada smo implementirali više od dva miliona KM za ukupno 273 korisnika, od 2017. godine kada smo počeli sa realizacijom programa. Svi koji ispune kriterije dobiju podršku. Uočili smo na terenu da se radi o korisnicima Ministarstva koji su dobili podršku u kontinuitetu, od studenta, početnog biznisa, pa do podrške u većim investicijama, shodno njihovom rastu - kazao je ministar Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.