U razmjeni BiH bilježi suficit od devet miliona maraka, jer je vrijednost izvoza bila 48, a vrijednost uvoza 39 miliona maraka. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 123 posto.

Nakon odobrenja iz Brisela za izvoz peradi iz BiH, realizovane su i prve izvozne pošiljke na tržište Evropske unije. Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega par mjeseci prešla 600.000 maraka.

U strukturi izvoza nastavljaju dominirati prerađevine od mesa peradi sa 66 posto vrijednosti ukupnog izvoza (gotovo 32 miliona KM), što je za svaku pohvalu, nakon čega slijedi izvoz mesa peradi sa 10 miliona maraka, (21%), jaja 4,7 miliona (10%) i žive peradi 1,4 miliona maraka (3%). S druge strane BiH najviše uvozi meso peradi (59% uvoza, tj. 23 miliona KM), zatim prerađevine od mesa peradi (20%), živu perad (15%) i jaja (6%). Najveća promjena se desila kod izvoza prerađevina od mesa peradi, gdje je zbog gubitka kosovskog tržišta zabilježen pad izvoza (sa 39,8 na 31,6 miliona KM). Porastao je i izvoz jaja koji sada iznosi 4,7 miliona KM, a na jedno konzumno jaje iz uvoza bh. firme izvezu osam jaja!

Kada su u pitanju tržišta, na prvo mjesto je izbila Srbija sa 18,5 miliona KM izvoza u 2019. godini, a Sjeverna Makedonija je sa 15,4 miliona KM sada na drugom mjestu. Crna Gora je treće najvažnije tržište sa 12,1 miliona KM izvoza. Raduje povratak na tržište Hrvatske, ali i zabrinjava pritisak iz Mađarske, iz koje je BiH uvezla 4,1 miliona KM, navodi se u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH.