open-navfaktor-logo
search
Sedam dana od otvaranja
U izolatorij kod sarajevske Opće bolnice danas počelo izmještanje opreme, a sutra pacijenata
Čekalo se mjesecima i napokon 23. decembra u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu otvoren je novi, adaptirani Covid-odjel Infektivnog odjeljenja gdje će se zbrinjavati pacijenti pozitivni na koronavirus, a koji se premještaju sedam dana nakon otvorenja.
30.12.2020. u 14:09
get url
text

Međutim, tek sutra počinje prijem pacijenata u Covid-odjel, odnosno premještanje pacijenata iz Opće bolnice u ovaj objekat, kazao je za Faktor Ednad Drljević, šef Covid-odjela u ovoj bolnici.

- Sa intezivne njege iz Opće bolnice danas smo počeli sa premještanjem opreme u Covid-odjel, a sutra prebacujemo oboljele od COVID-19, a neke od njih ćemo prebacivati u krevetima jer su na aparatima. Trebat će još par dana da se zgrada isuši od adaptacije i moramo pojačati grijanje, pa ćemo onda prebaciti i ostale pacijente u Covid-odjel. Na ovaj način mi ćemo ispuniti svoje obećanje da do Nove godine prebacimo pacijente u Covid-odjel. Medicinsko osoblje koje je već radilo sa pacijentima oboljelih od korone premještamo u Covid-odjel, dok se ne zaposli novo osoblje i za to smo već poslali zahtjev nadležnom kantonalnom ministarstvu – pojašnjava Drljević.

Nakon što se isprazne odjeli poluintezivne i intezivne njege u Općoj bolnici, to će se vratiti u prvobitnu namjenu, odnosno smještaj i njega za hirurške pacijente. Tako da se više u centralnoj zgradi Opće bolnice neće miješati sa ostalim pacijentima oboljelih od COVID-19. Covid-odjel je izdvojen i bit će samo na raspolaganju oboljelima sa kojima će raditi ekipe medicinskog osoblja, koji će raditi samo na ovom mjestu i neće ulaziti u centralnu zgradu Opće bolnice, dodaje Drljević.

Covid-odjel ima 44 kreveta, a kako navode iz Opće bolnice, urađen je po svjetskim standardima i opremljen najsavremenijom medicinskom opremom. Covid-odjel će se nastaviti širiti i planirano je da to bude odjel koji će moći primiti 100 pacijenata oboljelih od COVID-19. Međutim, još nije izvjesno kada će se to završiti.

O otvaranju izolatorija se pričalo još od proljeća ove godine. Njegovu pripremu pratile su brojne burne reakcije, kako iz Opće bolnice, tako i iz Vlade KS. Rekonstrukcija bivše Garnizonske ambulante u krugu Opće bolnice je finansirana sredstvima Vlade KS i donacijama Kraljevine Norveške i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.