open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
U izolaciji dva uposlenika Gradske uprave: Koronavirus ušao i među tuzlanske vatrogasce
Tri pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla pozitivna su na koronavirus, saznaje Faktor. Sva trojica su van stroja i nalaze se na kućnom liječenju.
02.07.2020. u 15:38
get url
text
Pripadnici PVB Tuzla
Pripadnici PVB Tuzla

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio i načelnik Civilne zaštite Grada Tuzle Slavko Stjepić.

Obje vatrogasne stanice

- Nakon što smo utvrdili da su tri vatrogasca pozitivna na koronavirus, proveli smo proceduru dezinfekcije radnih prostorija u kojima 24 sata niko nije boravio. Za sada su samo ta tri čovjeka van stroja, ostali uredno rade, tako da sistem zaštite od požara nije doveden u pitanje - kaže Stjepić.

On je potvrdio i da niko od drugih vatrogasaca nije stavljen u izolaciju.

- Sve smo u radili u skladu s preporukama Kriznog štaba Grada Tuzle i Higijensko-epidemiološke službe (HES) Doma zdravlja Tuzla. Ja nisam epidemiolog ni ljekar i moram poštovati naloge struke u ovom slučaju - kaže Stjepić.

Saznajemo da tri pozitivna slučaja vatrogasaca dolaze iz obje vatrogasne stanice, one u Kreki i u centru Tuzle. Pored toga što vatrogasci često rade na terenu, priroda njihovog posla je takva da, kada nisu na intervenciji, budu u stalnom kontaktu s kolegama unutar svoje stanice. Ipak, niko, osim onih kod kojih je potvrđena zaraza nije u izolaciji.

- Za sada niko od ostalih vatrogasaca nije imao simptome - dodao je Stjepić.

Koronavirus ušao je i u Gradsku upravu Tuzla, gdje je jedna osoba testirana pozitivna, a u ponedjeljak je izvršena i dezinfekcija prostorija.

Zaposleni u izolaciji

- Nakon što je utvrđeno da je jedna osoba iz Gradske uprave pozitivna na koronavirus, utvrđena su dva najbliža kontakta među uposlenicima te su i oni poslani u izolaciju. Niko od njih nema simptoma, ali će i ta dva kontakta biti testirana - rekao je za Faktor epidemiolog Ademir Ahmetović, član Kriznog štaba Grada Tuzle.

On navodi da su i kod vatrogasaca ispoštovani svi protokoli i da su njihovi neposredni kontakti, poput članova porodice, stavljeni u izolaciju.

- Provedena je detaljna dezinfekcija, ne samo prostorija, nego i vozila, garaža i kompletne opreme. Kada je u pitanju slanje u izolaciju, te odluke donosi HES Doma zdravlja Tuzla - navodi Ahmetović.

Dodajmo da niti jedan vrtić, koji pripada Javnoj ustanovi "Naše dijete" Tuzla, ne radi, a kako stvari stoje, neće raditi najmanje do 8. jula jer će tek tada biti napravljena nova procjena epidemiološke situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.