open-navfaktor-logo
search
Skoro pa zanimanje
U Italiji postoji riječ za penzionere koji prigovaraju radnicima na gradilištima
Naziv umarell odnosi se na muškarce starije životne dobi koji vrijeme krate "nadgledanjem" građevinskih radova. Često su umarelli spremni ponuditi i savjet, koji umornim radnicima nije uvijek dobrodošao.
16.12.2021. u 08:13
get url
text

Riječ umarell dolazi iz bolonjskog dijalekta, a odnosi se na muškarce u penziji koji svoje vrijeme provode pored gradilišta i komentiraju između sebe, ali i radnicima, napredak radova. Riječ umarell znači mali čovjek, a od 2020. godine službeno je uvedena i u rječnik Zingarelli. Termin je izvorno popularizirao Danilo Masotti, lokalni književnik koji ga spominje u dvije knjige.

Ono što mnoga gospoda starije životne dobi radi besplatno i izaziva čuđenje širom svijeta, u Bologni je doseglo takve razmjere da je popularni fenomen dobio i službena obilježja.

Grad Riccona dodijelio je 11.000 eura za plaću umarellima koji su bili zaduženi za nadgledanje gradilišta i brojanje kamiona koji su prevozili materijale kako bi spriječili malverzacije i krađe. Grad San Lazzaro di Savena okrunio je Franco Boninija titulom "Umarell godine" za njegov izrazit doprinos nadgledanju građevinskih radova.

Umarelli su kroz godine postali toliko popularni da je napravljena i mobilna aplikacija pod nazivom "umarells" koja omogućava korisnicima pronalazak svih otvorenih gradilišta u okolini kako bi lakše pronašli atraktivne lokacije za nadzor. Građevinska tvrtka Sarra na ogradu koja okružuje gradilišta ugradila je i prozore, kako umarelli ne bi ostali zakinuti za pogled, uz olakšanje radnicima da se često suvišni komentari i kritike ipak neće čuti toliko jasno kroz staklo, piše bauštela.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.