Od danas samo oni koji su se vakcinisali ili preboljeli COVID-19 mogu jesti u restoranima, ići u kino, izlaziti u klubove i gledati fudbalske utakmice na stadionima.

Vlada premijera Marija Draghija donijela je nova pravila krajem novembra, a ostat će na snazi do 15. januara. Pravila se odnose i na korištenje javnog prijevoza i boravak u hotelima. Do sada su putnici koji putuju vozom na dužoj relaciji morali pokazati da su se vakcinisali, preboljeli COVID-19 ili negativan test na koronavirus.

Od ponedjeljka će zelena potvrda biti potrebna za vožnju podzemnom željeznicom, autobusima i vozovima u međugradskom prijevozu. Mjere se ne odnose na djecu mlađu od 12 godina jer se ona još ne mogu vakcinisati. No, prema vladinim planovima, mogla bi se početi vakcinisati od 16. decembra.

Italijanski medicinski regulator već je odobrio vakcine Pfizera / BioNTecha u manjoj količini za djecu od pet do 11 godina. Od 15. decembra krenut će obvezno vakcinisanje školskog osoblja, policajaca i vojnika. Vakcinisanje djelatnika u zdravstvenom sektoru obvezno je od aprila.