open-navfaktor-logo
search
Restrikcije do 3. maja
U Italiji novih 566 smrtnih slučajeva, opada broj zaraženih od koronavirusa
Italija je u ponedjeljak prijavila 566 novih smrtnih slučajeva od novog koronavirusa, čime je ukupan broj povećan na 20.465.
13.04.2020. u 21:49
get url
text

Trenutna infekcija porasla je 1,3 posto u nedjelju na 103.616, što je pad od dva posto u odnosu na broj zabilježen 24 sata prije.

Broj oporavljenih osoba nastavio je rasti tako da sada iznosi 35.435, dok se broj pacijenata na intenzivnoj njezi smanjio deseti dan zaredom.

Epicentar pandemije u Italiji je i dalje sjeverna regija Lombardija, koja danas broji 10.901 žrtava, što je više od polovine ukupnog broja.

Uprkos sve većim pritiscima da počne ukidati neke od strogih mjera - barem za italijanske najugroženije firme - premijer Giuseppe Conte u petak je najavio produženje skoro svih restriktivnih mjera do 3. maja, te da će samo nekoliko izuzetaka biti napravljeno.

Italijanske vlasti najavile su i oštrije kažnjavanje svih onih koji pokušaju prekršiti stroge mjere zabrane kretanja tokom uskršnjih praznika, odlazeći u posjete drugim osobama ili na familijarna druženja. Provjere su intenzivirane, policijske kontrole se nalaze na glavnim putevima i autoputevima, a kretanje ljudi kontroliše se i uz pomoć dronova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.