open-navfaktor-logo
search
Provaljeno u magacin
U istragu uključena i SIPA: Iz kasarne u Pazariću nestao veći broj pištolja
Iz kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Pazariću kod Sarajeva nestalo je 25 pištolja, potvrđeno je za Faktor.
12.02.2021. u 11:01
get url
text

Kako nam je nezvanično rečeno iz izvora bliskih istrazi, prijavljen je nestanak tri vrste pištolja, koji su se nalazili u paketima u magacinu.

Pripadnici Vojne policije su obavili uviđaj, a po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavljaju potrebne istražne radnje i pretrese.

Slijedi saslušanje svih osoba koje su imale pristup magacinu, odnosno paketima u kojima su se nalazili pištolji.

Iz Ministarstva odbrane BiH potvrdili su da je provaljeno u objekat, ali nisu precizirali šta tačno nedostaje.

- Dana 11.2.2021. u Centru za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH, prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, utvrđeno je da je na ulazu u skladištu naoružanja i vojne opreme oštećena sigurnosna plomba. U skladu sa propisanim procedurama i nadležnostima, na lice mjesta izašla je Vojna policija OSBiH, koja je o naprijed navedenom obavijestila nadležni organ unutrašnjih poslova, Tužilaštvo BiH, a po čijem nalogu je angažovana i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Također, u skladu sa procedurama izvršeno je vanredno inventurisanje te je utvrđen nedostatak određene količine kratkog naoružanja - saopćili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjetimo, prije četiri godine iz kasarne u Bileći je također nestao veći broj pištolja i okvira za pištolje, a slučaj do danas nije rasvijetljen. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.