Bivši tužilac Mehmet Murat Dalkus, bjegunac i pripadnik terorističke organizacije FETO-a, uhapšen je u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Za Dalkusom je bila izdata crvena potjernica, a uklonjen je s funkcije tužioca zbog povezanosti s FETO-om.

Bio je nadležan za slučaj organizirane kriminalne grupe "Ergenekon", grupe vojnih oficira, koja se sumnjiči za niz zavjera na rušenju vlade. Tereti se također za montiranje procesa, zloupotrebu službene dužnosti, lišavanje slobode kao i za pripadnost oružanoj terorističkoj organizaciji.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.