open-navfaktor-logo
search
Ceremonija
U Istanbulu svečano položen kamen temeljac za prvu crkvu izgrađenu u modernoj Turskoj
Riječ je sirijskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jefrema Sirina koja će se graditi u istanbulskoj četvrti Yesilkoy
03.08.2019. u 16:21
get url
text
Istanbul, kamen temeljac crkva

Uz prisustvo predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, u Istanbulu je danas svečano položen kamen temeljac za gradnju crkve Svetog Jefrema Sirina, koja će biti prva crkva izgrađena u modernoj Turskoj.  Riječ je sirijskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jefrema Sirina koja će se graditi u istanbulskoj četvrti Yesilkoy, a Erdogan je u svom obraćanju na ceremoniji kazao kako ovu crkvu vidi kao jedno novo bogatstvo grada Istanbula.

{$galerijaFotografija}

Erdogan je također kazao kako bi gradnja crkve trebala biti završena u roku od dvije godine.

Podvukao je kako su, od Španije do sjeverne Afrike, vrata i srce njegove zemlje uvijek bili otvoreni za potlačene iz svih dijelova svijeta.

- Trenutno smo u našoj zemlji ugostili blizu četiri miliona ljudi, među kojima su Arapi, Kurdi, Turkmeni iz Sirije i Iraka, ali isto tako i manjinske vjerske skupine kao što su asirci i jezidi - rekao je Erdogan, te dodao: "U našoj svijesti i našim srcima nikada nije bilo niti će ikada biti mjesta za diskriminaciju."

 

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i predstavnici crkve i brojni građani. Jefrem Sirin, po kojem će crkva nositi ime, bio je sirijski đakon i hrišćanski teolog iz 4. vijeka. Pisao je uglavnom himne, pjesme i biblijske komentare.

Republika Turska inače je posredstvom Generalne direkcije vakufa izdvojila vrlo značajna sredstva kojima je u više gradova dosad restaurirano ukupno 14 crkava i sinagoga.

Širom Turske djeluje ukupno 167 vjerskih zajednica ili fondacija, među kojima 77 grčkih, 54 armenske, 19 jevrejskih, 10 asirskih, tri kaldejske, dvije bugarske, te po jedna gruzijska i maroni zajednica.

U sklopu aktivnosti Vakufske direkcije Turske koja se bavi restauracijom objekata od historijskog značaja, obnovljene su Velika sinagoga u Edirneu, Crkva Aja Nikola na otoku Gokceada, Grčka pravoslavna crkva Ajamarina na Gokceadi, Asirska katolička crkva u Hatayu, Grčka katolička crkva u Hatayu, Protestantska armenska crkva u Diyarbakiru, Katolička armenska crkva u Diyarbakiru, Crkva Nizip Fevkai u Gaziantepu, Sahinbey sinagoga u Hatayu, Crkva Aja Nikola u Ayvaliku, Crkva Mario Hanna u Hatayu, Crkva sv. Đorđa u Istanbulu, gdje je sjedište Carigradske patrijarhije, te Grčka pravoslavna crkva u Hatayu i Crkva sv. Stefana u Istanbulu.

Početkom prošle godine u Istanbulu je svečano otvorena bugarska pravoslavna crkva Svetog Stefana, poznata i pod nazivom "Gvozdena crkva", jedna od najinteresantnijih crkava u Istanbulu i nalazi se na samoj obali Zlatnog roga. Jedinstvena je po tome što je u potpunosti od kovanog željeza. Restauracija ove crkve trajala je punih sedam godina. Svečanosti su prisustvovati predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i bugarski predsjednik Bojko Borisov. U toku je priprema za restauraciju Manastira Tunisina u Istanbulu, Centralne sinagoge u Hatayu, kapele Yildiz Koy na Gokceadi, te armenske crkve Samandag Yogunoluk.

Istanbul, kamen temeljac za crkvu
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.