open-navfaktor-logo
search
Turska
U Istanbulu od jučer zabilježeno 188 potresa, brojni građani noć proveli vani
Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je danas kako su AFAD-u prijavljene 473 pukotine na stambenim objektima te da su povrijeđene ukupno 34 osobe, među kojima su 24 već puštene iz bolnice
27.09.2019. u 10:18
get url
text

Nakon zemljotresa jačine 5,8 stepeni po Richteru koji je jučer pogodio Istanbul, s epicentrom u Mramornom moru, na tom području su zabilježena čak 188 potresa manjeg intenziteta, među kojima je najjači iznosio 4,1 stepen. Zbog straha i panike, brojni građani Istanbula noć su proveli pod otvorenim nebom, javlja Anadolu Agency (AA).

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Turske (AFAD) jučer je potvrdila da je epicentar zemljotresa registriran u Mramornom moru kod istanbulskog distrikta Silivri i na dubini tla od sedam kilometara.

Tokom zemljotresa jučer u Istanbulu srušila se munara džamije u distriktu Avcilar. Kako je saopćeno iz Ureda guvernera Istanbula, u 14 istanbulskih škola danas neće biti nastave.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je danas kako su AFAD-u prijavljene 473 pukotine na stambenim objektima. Oktay je također potvrdio da je od jučer zabilježeno čak 188 potresa slabijeg intenziteta.

-Posljedicama zemljotresa povrijeđena su najmanje 34 naša građanina. Među njima je 24 pušteno iz bolnice, dok je 10 osoba zadržano - rekao je Oktay.

Obzirom da su nastavljeni potresi manjeg intenziteta, brojni građani Istanbula odlučili su noć provesti izvan svojih domova. Neki su noć proveli u parku, neki u automobilima. U organizaciji Grada Istanbula i Crvenog polumjeseca Turske, građanima koji su noć odlučili provesti vani podijeljeni su topli obroci, konzerve i voda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.