open-navfaktor-logo
search
Ujedinjene nacije
U Iraku otkriveno više od 200 masovnih grobnica, u najvećoj hiljade ISIL-ovih žrtava
Najmanja grobnica na lokaciji u Mosulu sadrži osam tijela. Najvećom se smatra masovna grobnica u Khasfi, južno od Mosula, i u njoj bi moglo biti hiljade žrtava, kaže se u izvještaju UN-a
06.11.2018. u 11:47
get url
text

U područjima koja je kontrolisao ISIL u Iraku otkriveno je više od 200 masovnih grobnica u kojima su posmrtni ostaci hiljada žrtava, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom u utorak.

- Misija UN za pomoć Iraku (UNAMI) i Ured za ljudska prava UN-a dokumentovali su postojanje 202 masovne grobnice u provincijama Ninewa, Kirkuk, Salah al-Din i Anbar u sjevernom i zapadnom dijelu zemlje, ali moguće je da ih ima još - ističe se u izvještaju.

Navodi se da je teško utvrditi ukupan broj ljudi u masovnim grobnicama. Najmanja grobnica na lokaciji u Mosulu sadrži osam tijela. Najvećom se smatra masovna grobnica u Khasfi, južno od Mosula, i u njoj bi moglo biti na hiljade žrtava.

U izvještaju se kaže da je između juna 2014. i decembra 2017. godine ISIL držao pod kontrolom velika područja Iraka i da je “vodio kampanju rasprostranjenog nasilja i sistematskog kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava, što su djela koja mogu biti ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i mogući genocid“.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.