Upis na kurseve će se odvijati online putem, a svi zainteresovani će to moći učiniti do 3. jula, dok je početak nastave planiran za 6. juli.

- Doba pandemije nije utjecalo na rad Instituta "Yunus Emre". Gotovo svi naši učenici nastavili su sa pohađanjem kursa putem online nastave. Trenutno su u toku ispiti za naše polaznike kursa u zgradi Instituta, naravno vodeći računa o higijeni i pravilu držanja distance. U isto vrijeme, počeli smo sa pripremama za novi ciklus. U ljetnom kursu otvaramo četiri različita kursa turskog jezika. To su standardni kurs turskog jezika u trajanju od 72 sata, online kurs u trajanju od 60 sati, kurs turskog jezika za turistička putovanja u trajanju od 24 sata, te kurs gramatike za naprednije polaznike u trajanju od 36 sati - kazao je direktor Instituta "Yunus Emre" Mehmet Akif Yaman.

Naveo je također kako je standardni kurs turskog jezika namijenjen početnicima, časovi će se održavati u zgradi Instituta u Sarajevu, intenzivno, tri puta sedmično po tri časa. Online kursevi turskog jezika namijenjeni su za sve zainteresovane izvan Sarajeva, Mostara i Fojnice, gdje Institut "Yunus Emre" ima svoje centre. Ovaj kurs će se održavati dva puta sedmično po tri sata, ukupno 60 časova za početni stepen.

Prema riječima Yamana, kurs gramatike turskog jezika namijenjen je prvenstveno za studente turskog jezika i književnosti. Na ovaj kurs se mogu prijaviti učenici sa B2 ili većeg stepena, kurs će se odvijati dva puta sedmično po dva sata, ukupno 36 sati.

- Također, otvaramo i kurs turskog jezika za turistička putovanja. Ovaj kurs će se također odvijati putem online platforme i na njega će se moći prijaviti samo početnici. Kurs će se održavati dva puta sedmično po dva sata, ukupno 24 sata. Cilj nam je da nakon ovog kursa polaznici budu u stanju komunicirati svoje potrebe prilikom odlaska u Tursku na odmor - istakao je Yaman.

Pored toga, jedan od polaznika na poklon će osvojiti povratnu kartu Turkish Airlinesa za Istanbul, a detalji o ovoj nagradi mogu se naći na profilima društvenih mreža Instituta "Yunus Emre".