open-navfaktor-logo
search
Pobunjenici
U Idlibu srušen avion Assadovog režima
U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada
14.08.2019. u 20:30
get url
text

Naoružane opozicione i pobunjeničke snage su na jugu Idliba srušile vojni avion snaga lojalnih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Srušeni avion izvodio je napade na sjeveru Hame i na jugu Idliba koji zajedno čine deeskalacijsku zonu za koju je ranije dogovoren prekid sukoba.

Glasnogovornik jedne od opozicionih grupa u Idlibu Muhammed Rasit je kazao da je avion Assadovog režima pogođen tokom leta iznad mjesta Temeniye, a da je riječ o vojnom avionu tipa Su-22.

On je kazao da je pilot preživio i da je zarobljen.

S druge strane, snage Assadovog režima stežu obruč oko grada Khana Sheykhouna i stigle su na svega 5,4 kilometara do njegovog centra.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada. U napadima u protekla tri dana ubijeno je najmanje 25 civila. 

Uz posredstvo Turske i Rusije, u Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. 

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.