open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo poljoprivrede
U Hrvatskoj potvrđena ptičija gripa kod divljih ptica i domaće peradi
U utorak potvrđena je influenca ptica podtip H5N1 kod jednog uginulog crvenokljunog labuda sa područja Varaždina u Hrvatskoj, a danas je isti virus pronađen kod domaće guske na jednoj farmi smještenoj u Sisku.
24.11.2021. u 20:13
get url
text

Iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Hrvatske navode kako su dalja laboratorijska pretraživanja u toku, a sve u cilju utvrđivanja - radi li se o visokopatogenoj influenci ptica.

Zaražena farma stavljena je pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, a određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na toj lokaciji, prenosi index.hr.

Sa farme je zabranjeno premještanje životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad i provodi se čišćenje i dezinfekcija te druge mjere.

Radi se o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji, a rano otkrivanje jedini je način sprečavanja daljeg širenja na druge farme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.