open-navfaktor-logo
search
Stanovnici zabrinuti
U Hrvatskoj ne pamte ovakvu najezdu komaraca, imaju i po stotine ujeda
Ljepše vrijeme i porast vodostaja su nažalost donijeli velike probleme stanovnicima Slavonije kojima je ozbiljno ugroženo zdravlje
19.06.2019. u 16:21
get url
text

Hrvatsku je u proteklom periodu poharala najezda komaraca kakvu ne pamte. Najveća invazija komaraca je u Slavoniji, a situacija je sve gora, pišu hrvatski mediji.

Ljepše vrijeme i porast vodostaja su nažalost donijeli velike probleme stanovnicima Slavonije kojima je ozbiljno ugroženo zdravlje. Uprkos tretiranju rubnog pojasa uz Osijek larvicidima, najveći dio vodenih površina oko grada nije tretiran.

Rojevi komaraca lete oko ulične rasvjete, a da je situacija kritična dokazuje i to što su treninzi na terenu Sportsko-rekreacijskog centru Višnjevac zbog komaraca odgođeni do daljnjega, a Index.hr je objavio i snimak na kojem se vidi nezapamćeno veliki roj oviih insekata.

Ivan Zgrebec iz Josipovca kraj Osijeka kaže da ovakvu invaziju ne pamti.

- Nemoguće je izlaziti vani. Ne može se živjeti. Ja u svojih 34 godine nisam vidio ovakvu najezdu - kaže Ivan koji je objavio fotografiju svojih leđa nakon samo 45 minuta šetnje vani.

Stanovništvu ne pomažu ni sredstva protiv insekata, a trenerke i majice dugih rukava na vrućini su nepodnošljiva zaštita.

Nakon jučerašnjeg sastanka osječke gradske uprave i župana Ivana Anušića upućen je dopis vladi i premijeru Andreju Plenkoviću od kojih se traži hitna finansijska pomoć iz državnog budžeta u iznosu od pet miliona kuna za provođenje mjera dezinsekcije.

U dopisu koji je nakon sastanka upućen premijeru navodi se da je " kvaliteta života stanovnika županije značajno ugrožena".

Osječke vlasti podsjećaju da je ranijih godina  zabilježena i prisutnost tigrastog komarca što u sadašnjoj situaciji nosi potencijalnu opasnost za pojavom i prijenosom Zike i drugih virusa.

Ističu kako "najezde komaraca utječu i na razvoj stočarstva jer je dokazano da u takvim okolnostima krave daju manje mlijeka". Takve najezde utječu i na razvoj turizma, naročito na ruralnim područjima koja nisu tretirana.

O problemu je jutros na početku sjednice vlade progovorio premijer Andrej Plenković.

- Vezano uz najezdu komaraca na području Osijeka i Osječko-baranjske županije primili smo molbu županije i grada te ćemo naravno reagirati i iznaći finansijska sredstva da se pomogne rješavanje problema. Mi ćemo danas donijeti jednu odluku u kojoj ćemo zadužiti Ministarstvo zdravstva da s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije poduzmu potrebne mjere.  Znam da naši sugrađani u Osijeku i drugim gradovima Slavoniji imaju problema. Osigurat ćemo financijska sredstva da im pomognemo - izjavio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.