open-navfaktor-logo
search
Vatrogasci se bore
U HNK aktivna četiri požara, u Jablanici proglašeno stanje prirodne nesreće
Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona aktivni su požari u Mostaru, Stocu i Čapljini te u općini Jablanici gdje je proglašeno i stanje prirodne nesreće.
13.08.2021. u 22:51
get url
text
Raško Polje

Naime, načelnik općine Jablanca je na prijedlog Općinskog štaba Civilne zaštite donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području te općine, izvijestili su u petak večer iz Federalne uprave civilne zaštite.

- Stanje prirodne nesreće izazvano je velikim šumskim požarima koji su zahvatili područje Komadinovo Vrelo – Plasa od 11. avgusta te pričinili veliku materijalnu štetu na šumskom zemljištu, životinjskom i biljnom svijetu - navodi se uz ostalo u odluci.

U toj općini još uvijek je aktivan požar na lokalitetu iznad Komadinovog vrela, a radi se o veoma nepristupačnom terenu.Vatrogasne ekipe su na terenu, a u petak u 11:00 sati stigla je i najavljena pomoć od 11 vatrogasaca iz  Sarajevskog kantona.

U općini Stolac također je još uvijek aktivan požar na području Stupišta, ali stanovništvo i kuće za sada nisu ugroženi. Požar se širi prema Budisavini i Deranima. Na terenu su DVD Stolac i lokalno stanovništvo, te po jedno vozilo i po tri vatrogasca iz Neuma i Čapljine.

Požar koji je izbio 12. avgusta u 20:30 u Bogodolu, na području Mostara, i dalje je aktivan. Vatrogasne ekipe su na terenu, a kuće i stanovništvo za sada nisu ugroženi.

Aktivan je i požar na Budisavini u općini Čapljina i u sumnjivom je minskom području. Vatrogasne ekipe su na terenu, a stanovništvo i kuće trenutno nisu ugroženi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.