open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
U Hersonu ruske trupe pokušavaju zaustaviti ukrajinske protunapade, teške borbe i u regiji Lugansk
Vode se teške borbe na periferiji regije Luganska u blizini Lisičanska, rekao je guverner Luganska Sergij Gaidai na Telegramu.
06.07.2022. u 08:53
get url
text

Na jugozapadu, u regiji Herson pod okupacijom Moskve, ruske su trupe rasporedile helikoptere i artiljeriju kako bi pokušale zaustaviti ukrajinske protunapade, prenosi AFP.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva odbrane rekao je u utorak da ruske snage izvan Donbasa "pokušavaju vezati naše trupe kako bi ih spriječile da se presele u područja borbe".

Grad Herson, koji se nalazi u blizini Krima koji je anektirala Moskva, bio je prvi veći grad koji je pao u ruke ruskih snaga u februaru i od tada je doživio kampanju takozvane rusifikacije.

Ruske trupe vode teške borbe i probijaju se u ukrajinsku regiju Donjeck nakon što su preuzele kontrolu nad posljednja dva grada u susjednom Lugansku, rekao je u utorak regionalni guverner Luganska Sergij Gaidai.

Naveo je  da su ruske trupe pretrpjele teške gubitke u dugom procesu zauzimanja gradova Sjeverodonjeck i Lisičansk, ali usmjeravaju svoje napore u pomicanje prema jugu.

- Vode se teške borbe na rubu regije... Sve snage ruske vojske i rezerve su preusmjerene tamo... Trpe velike gubitke. Velika količina opreme šalje se prema regiji Donjecka. Naravno, nakon Luganske oblasti, Donjeck je na vrhu njihove liste - rekao je Gaidai za ukrajinsku televiziju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.