open-navfaktor-logo
search
Ekstremne vrućine
U Hercegovini više od 40 stepeni: Mostarci i turisti osvježenje tražili u Neretvi
Bijeg od vrućina turisti pronalaze i u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije gdje se okupljaju oko šadrvana kako bi se umili i osvježili, te uzeli hladnu vodu u flaše za piti i osvježiti se tokom daljeg obilaska grada
12.08.2019. u 15:47
get url
text

Ekstremne vrućine s temperaturama zraka koje prelaze 41 stepen danas su znatno otežavale život u gradu na Neretvi. Građani i brojni turisti tražili su spas od vrućina kupanjem u Neretvi, konzumiranjem osvježenja i zaštitama od uzavrelog sunca, javlja Anadolija. 

Iako su mostarske gradske ulice puste, stara gradska jezgra Mostara prepuna je turista i građana koji traže osvježenje u Neretvi, a koja danas nije dovoljno ni ledena. 

Odmah po izlasku iz mostarske rijeke kupačima je potrebno dodatno osvježenje, jer je nemoguće izdržati nezaštićen pod zrakama uzavrelog sunca. 

{$galerijaFotografija}

Da je stanje uistinu alarmantno svjedoči činjenica da čak i skakači sa Starog mosta, unatoč osvježenju Neretve, za svega nekoliko minuta trebaju lepeze i pri sklanjanju sa sunca traže osvježenje i razne rekvizite. 

Bez flaše vode u ruci teško je vidjeti danas osobu u Mostaru, kao i bez zaštite od sunca. Šeširi, kačketi, suncobrani i lepeze samo su neki od rekvizita koje građani i turisti koriste, dok traže nove metode za osvježenje.

Bijeg od vrućina turisti pronalaze i u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije gdje se okupljaju oko šadrvana kako bi se umili i osvježili, te uzeli hladnu vodu u flaše za piti i osvježiti se tokom daljeg obilaska grada. 

Temperatura zraka na termometru, koji je postavljen na šadrvanu, oko 14 sati u hladu je iznosila 41 stepen, što je zabilježila ekipa Anadolije, a to jasno govori da su realne temperature na mostarskom asfaltu uvelike prešle ovogodišnje rekorde.

U jednom trenutku živa na termometru popela se  i na 44 stepena.  

- Od jutros nismo stali, bilo je jaku puno intervencija. Oboljenja koja naši pacijenti inače imaju pogoršana su zbog vrućine. Puno nam se javljalo osoba sa stomačnim i respiratornim virozama te sunčanicom, iscpljenošću kao i opekotinama koje su zaradili na kupalištima - kazala nam je dr. Ana Šaravanja, iz Hitne pomoći Mostar.

Mostar-vreline12.08.2019.
1 od 27
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.