open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
U Gusinju besplatni ramazanski somuni za sve građane zahvaljujući dijaspori
Početak odabranog muslimanskog mjeseca ramazana, sve vjernike muslimane u regiji asocira i na kupovinu iftarskih somuna.
02.05.2020. u 10:00
get url
text
Gusinje pekara

Iako je ovogodišnji ramazan drugačiji od prethodnih, zbog ograničenja vezanih za pandemiju koronavirusa, u općini Gusinje, na sjeveroistoku Crne Gore, ovaj ramazan je ipak poseban.

Zahvaljujući ljudima iz ovog mjesta koji žive u Americi, za sve građane Gusinja, turiste i putnike tokom ramazana besplatni su hljeb i somuni. Miris ramazanskih somuna, ili kako ih zovu u Gusinju "ćahija", karakterističan je ovih dana u periodu uoči iftara. Redovi građana ispred pekare počnu se stvarati po dva do tri sata prije iftara.

Počelo je prvog dana ramazana. Tada je građanima ove male opštine, u kojoj živi oko 3.000 stanovnika saopćeno da je Udruženje "Euro Gusinje" iz Njujorka sponzor somuna za prvi ramazanski iftar. Riječ je o udruženju građana Gusinja koji žive u Americi. Mirza Vukelj, presjednik Udruženje Euro Gusinje iz Njujorka, u razgovoru za AA kaže da situacija u kojoj se već skoro dva mjeseca nalazi cijeli svijet, nikoga nije ostavila ravnodušnim, pa ni ljude u ovom udruženju.

- Odmah smo uputili pomoć Crnoj Gori u iznosu od 10.000 dolara, kao i našem zavičaju Gusinju i Plavu, ukupno 5.000 dolara kroz pakete pomoći. Dok se akcija raspodjele pomoći u našem zavičaju realizovala, bili smo svjesni da to nije dovoljno, posebno imajući u vidu dolazak mubarek mjeseca ramazana i aktuelnu situaciju povodom pandemije koronavirusa. Došli smo na ideju da pomognemo tako što bi besplatno dijelili ramazanske ćahije za sve u Gusinju - kaže Vukelj.

Nakon što su ovo udruženje i nekoliko njihovih članova uplatili sponzorstvo, akcija je dobila na masovnosti, tako da veliki broj Gusinjana u dijaspori širom svijeta želi da daruje somune i hljeb za svoje sugrađane. Besplatni ramazanski somuni obezbijeđeni su i za nastavak mjeseca ramazana. U pekari "Vizion" u Gusinju dnevno se pripremi oko 1.000 somuna, nekada i više. Vlasnik pekare Agim Cakaj ističe da svakodnevno dobija pozive od Gusinjana iz Amerike, koji žele da daruju somune.

Da je ovogodišnja ramazanska praksa lijep primjer zajedništva i humanosti, smatra Admir Mulamekić, član Odbora Islamske zajednice Gusinje. On ističe da u situaciji kada su zatvoreni restorani i nema organizovanih iftara, ovo je najbolji način da niko ne oskudijeva u vremenu iftara.

- Ovo je još jedan dokaz, da naši ljudi koji se nalaze na privremenom radu u Americi ne zaboravljaju svoj kraj i da su mislilma i u ovim teškim trenucima uz svoje Gusinje. Da Allah obilato nagradi svakog dobrtovora, koji je izdvojio svoja lična sredstva da obraduje postače za vrijeme iftara - poručuje Mulamekić.

Građani Gusinja s ponosom prepričavaju o lijepom ramazanskom primjeru iz njihove čaršije. Dijaspora Gusinja oduvijek je bila uz svoj zavičaj. Procjena je da samo u Americi živi više od 30.000 Gusinjana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.