Utakmicom između Srbije i Bjelorusije u četvrtak u Grazu počinje nadmetanje u "balkanskoj" grupi A Evropskog prvenstva za rukometaše. U isto vrijeme, ali u Trodnheimu sastat će se Njemačka i Holandija, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim Srbije i Bjelorusije u grupi A igrat će još Hrvatska i Crna Gora, koji se sastaju u kasnom večernjem terminu od 20.30 sati. Svakako je riječ o utakmici, koja se, bez obzira što ima izrazitog favorita, može okarakterisati kao derbi prvog dana EURO 2020, koji će se po prvi put igrati u tri zemlje: Austriji, Norveškoj i Švedskoj i uz učešće 24 reprezentacije.

Naravno, Hrvati su u Graz doputovali kao prvi favoriti grupe i sve osim sigurne pobjede u duelu s komšijama bilo bi veliko iznenađenje. No, Crnogorci, iako opterećeni problemima s povredama igrača, nisu doputovali u Austriju s "bijelom zastavom".

Naprotiv, na svoj peti nastup na Evropskom prvenstvu doputovali su s namjerom da ostave dobar dojam, ali i da se pokušaju domoći drugog kruga za šta je neophodno osvojiti barem drugo mjesto u grupi. Lavovi, koje odlikuje veliko srce i borbenost, u prethodna četiri nastupa na EURO nemaju upisanu pobjedu pa bi ih ovoga puta zadovoljio barem jedan trijumf u dosta izjednačenoj grupi u kojoj osim Hrvata nema tima koji odskače kvalitetom.

Planove crnogorskog selektora Zorana Roganovića poremetile su povrede Miloša Vujovića i Miloša Božovića uoči početka takmičenja. Za Božovića se u taboru Lavova ipak nadaju da bi se mogao oporaviti do drugog susreta 11. januara sa Srbijom.

- Volio bih da ne bude više povreda. Jeste da je Evropsko prvenstvo veoma bitno za sve nas, svi smo došli željni dokazivanja, ali smo odlučili da Božovića u prvoj utakmici odmorimo, a možda kasnije napravimo izmjenu ako ga osposobimo za posljednja dva meča u grupi protiv Srbije i Bjelorusije. Nadam se da će biti spreman za te dvije utakmice. Za takvu vrstu povrede je potrebno nešto više dana nego što ih imamo. Međutim, uradit ćemo sve da ga osposobimo, ali nećemo da rizikujem njegovo zdravlje i karijeru. Tako da ćemo zajedno sjesti za nekoliko dana i odlučiti kako dalje - rekao je Roganović dan uoči početka takmičenja i osvrnuo se na prvog rivala:

- Svima je poznato šta Hrvatska predstavlja u svjetskom rukometu. Iako posljednjih par godina nisu stizali do odličja, poznati su kao jedna od najuspješnijih reprezentacija. Imamo poštovanje prema njima. Sigurno je da su najveći favoriti u grupi, ali i u nastavku prvenstva.

Hrvatska je na dan utakmice u prijepodnevnim satima obavila laganiji trening na kojem je selektor Lino Červar uigravao posljednje taktičke varijante za ogled s Crnom Gorom.

S obzirom da je Zagreb od Graza udaljen svega tri sata vožnje, Kauboji su u Austriju doputovali dan prije početka turnira.

- Razmišljamo samo o Crnoj Gori. Fokusirani smo na tu utakmicu. Znamo da ćemo biti veliki izazov za protivnika, spremaju se za nas, nemaju što izgubiti. Mi smo na papiru kao favorit, ali to ništa ne znači. To, zapravo, moramo pokazati na djelu. Znam da se moramo skupiti i da pored svih problema ne smijemo razmišljati negativno, nego pozitivno. Pretvoriti to u našu još veću snagu i homogenizaciju grupe. Kako se bliži početak takmičenja imamo veliki napredak u komunikaciji igrača, jer samo kada razmišljamo kao tim i okupimo se oko jednog cilja možemo se dobro predstaviti na Evropskom prvenstvu. Vjerujem u moj tim i siguran sam da ćemo se boriti, a za koliko će to biti dovoljno na ovom turniru vidjećemo - kazao je hrvatski selektor Lino Červar po dolasku u Graz, te je dodao da je "gladan" pobjeda.

U prvoj utakmici grupe A, koja će biti uvod u ogled dana, sastat će se Srbija i "uljez" u grupi Bjelorusija. Šanse za trijumf su podjednake, mada mnogi više šansi daju Bjelorusima, koji su izuzetno uigrana reprezentacija.

No, Vladimir Cupara, golman mađarskog Veszprema i prva zvijezda srbijanskog tima na EURO 2020, je optimista.

- Bjelorusija je fantastična, ima mlade i perspektivne igrače. Igraju kvalitetan rukomet. Da, Artsem Karalek je najbolji igrač i sve lopte idu na njega. Bori se, daje golove, iznuđuje penale i isključenja. Ako njega zaustavimo uradit ćemo veliki posao. Spremili smo se i znamo šta treba da radimo, samo to da prenesemo na teren - iskren je bio Cupara uoči starta Evropskog prvenstva.

Očekuje se da će najveću podršku s tribina u Grazu imati Hrvatska i Srbija.

U duelima s Crnom Gorom i Bjelorusijom veći dio tribina Stadthallea, čiji je kapacitet 6.000 mjesta, bit će ispunjene hrvatskim navijačima. Nešto je drugačija situacija s duelom posljednjeg dana, 13. januara, kada će se u večernjem terminu sastati Srbija i Hrvatska.

Naime, za taj ogled, koji je ujedno i veliki derbi grupe A očekuje se mnogo srbijanskih navijača, koji žive u Austriji.

Prvo kolo grupe A:
Bjelorusija - Srbija (18.15 sati)
Hrvatska - Crna Gora (20.30)