open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
U Grahovcima kod Kiseljaka ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata
Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas u mjestu Grahovci u općini Kiseljak.
24.08.2022. u 11:01
get url
text

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da pronađeni skeletni ostaci pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti ubijenoj u junu 1993. godine na ovom području.

Dijelovi skeleta na ovom lokalitetu otkriveni su prije nekoliko dana, tokom izvođenja građevinskih radova odnosno tokom uređenja prostora oko šehidskog spomen-obilježja.

Na ovoj lokaciji, u potrazi za ostacima ubijenih žrtava, ekshumacija je izvršena i prije nekoliko godina, tačnije 2013. godine. Dijelovi skeleta najmanje dvije žrtve koje su tada pronađene su bili toliko izgorjeli da ih zbog toga nije bilo  moguće identificirati uz pomoć DNK metode.

Posmrtni ostaci koji su danas pronađeni će biti prevezeni u JKP Gradska groblja Visoko, radi daljeg sudsko-medicinskog vještačenja i utvrđivanja identiteta osobe putem DNK analize.

U procesu ekshumacije učestvovali su istražioc Tužilaštva BiH, ljekar-patolog, istražitelj  Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine, radnici i mehanizacija preduzeća Pokop Sarajevo, a lokaciju su osiguravali i pružali krim - tehničku podršku policijski službenici MUP-a SBK.

Ekshumacija je izvršena po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.