open-navfaktor-logo
search
Režirao Malagurski
U gradovima širom Evrope otkazuju se premijere filma "Republika Srpska: Borba za slobodu"
Nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala gradonačelnika Salzburga Haralda Preunera da zabrani prikazivanje filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" reditelja Borisa Malagurskog, stigla je potvrda da je projekcija otkazana.
13.10.2022. u 14:14
get url
text

- Spriječite propagandu koja krivo interpretira činjenice, veliča ideologije koje su dovele do raspada država, genocida i teških zločina - navela je ona jučer na svom zvaničnom Twitter profilu.

 

Karić je danas obavijestila javnost da je dobila potvrdu kako je ova projekcija u Salzburgu otkazana.

 

Promociju filma osudile su i Majke Srebrenice koje su zatražile reakciju OHR-a te pozvale na zabranu prikazivanja filma. Također su se obratile Tužilaštvu BiH navodeći kako se "kršenje zakona o negiranju genocida mora sankcionisati, mi nećemo dozvoliti ruganje žrtvama".

- Ovo je idealna prilika da gospodin Schmidt dokaže da ovdje nije došao da ispunjava želje jedne stranke i njenog lidera. Majke Srebrenice će pokrenuti sve mehanizme kako bi zaustavili širenje fašizma i mržnje po čemu je autor filma poznat i svojim djelovanjem u Crnoj Gori - dodale su one.

One su, također, zatražile zabranu prikazivanja ovog filma čija projekcija je najavljena u brojnim gradovima zemalja Evropske unije.

VEZANI TEKST - Porodice žrtava genocida u Srebrenici: Zabranite prikazivanja filma "Republika Srpska: Borba za slobodu"

- Mi, majke i supruge ubijenih u genocidu u Srebrenici i svjedoci genocida pozivamo sve one koji su na putu istine, u Evropi i svijetu, sve koje vodi razum, da dignu svoj glas i zahtijevaju zabranu prikazivanja filma o lažima o bh. entitetu RS, čija projekcija je najavljena u brojnim gradovima zemalja Evropske unije tokom oktobra i novembra ove godine - istaknuto je u saopćenju.

Danas su se putem svog zvaničnog Twitter naloga direktno obratile i ministrici vanjskih poslova Solovenije Tanji Fajon i gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću da ne dozvole prikazivanje filma o negiranju genocida.

- Slovenija je osjetila šta znači agresija, naši susjedi znaju kakvu golgotu smo mi doživjeli tokom agresije - navele su one u apelu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.