Naglasila je da je prethodno okončana imunizacija zdravstvenih radnika i štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica.

- Završena je vakcinacija većine zdravstvenih radnika na području BPK s tim da ih je dosta prebolilo COVID-19 i imaju imunitet, a vakcinisano je i 35 štićenika i deset uposlenika Doma za stara iznemogla lica. Danas je u pet porodičnih ambulanti u Goraždu počela vakcinacija ostalih prioritetnih grupa, hroničnih bolesnika, onkoloških pacijenata i osoba starijih od 65 godina – precizirala je Bičo.

Najavila je da će narednih dana vakcine biti dostavljene i domovima zdravlja u općinama Foča i Pale u FBiH.

- Jučer nam je isporučen novi kontingent vakcina, a riječ je o 250 doza AstraZenece, što uz prethodnih 184 koje su već utrošene, ukupno iznosi 434, tako da je to značajan broj. Očekujemo i nove isporuke od osiguranih količina – istakla je.

Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo naglasila je da se na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde bilježi pad broja novooboljelih od koronavirusa, ali da je situacija i dalje ozbiljna

- Sedmična incidenca iznosi 468, dok je prije iznosila više od 1.000. Situacija je daleko od povoljne jer trenutno imamo 280 aktivnih slučajeva, dok se u izolaciji nalazi 728 osoba. U protekla 24 sata COVID-19 je potvrđen kod 21 osobe iz Goražda i tri iz Ustikoline, dok se u istom periodu 55 osoba oporavilo – navela je Bičo.

Prema njenim riječima, trenutno su 53 osobe na bolničkom liječenju, od kojih 25 na Covid-odjelu Kantonalne bolnice Goražde, 17 pacijenata je smješteno u vanbolničkom izolatoriju Đački dom dok je na KCUS-u hospitalizirano 11 pacijenata iz ovog kantona.

Od početka pandemije zbog posljedica koronavirusa život je izgubilo 66 osoba, dok se oporavilo 1.528 osoba.