open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
U Gerontološkom centru u Sarajevu 47 korisnika zaraženo koronom: Iz Covid-ambulante im se niko ne javlja
U Kantonalnoj javnoj ustanovi Gerontološki centar Sarajevo koronavirusom je zaraženo 47 korisnika.
06.12.2020. u 13:57
get url
text

Kako je za Faktor kazala direktorica Melisa Alibašić-Hadžić, dva su korisnika jučer izmještena na bolničko liječenje, a pet ih je ranije hospitalizirano.

- Situacija je izuzetno teška i borimo se. Naš tim zdravstvenih radnika se bori i radi, nemamo neradnih dana. Iako smo mi ustanova koja se bavi pružanjem njege i brige starijim osobama, što se tiče zdravstvenog dijela, trude se, ne da ih liječe, jer mi to ne možemo raditi, već ih drže pod nadzorom. Ukoliko se desi veća temperatura ili manjak kisika u krvi, mi zovemo Hitnu pomoć. Maloprije su iz Hitne bili tu i kazali su da dva korisnika treba da idu na snimanje pluća – kazala je Alibašić-Hadžić.

Direktorica Gerontološkog centra Melisa Alibašić-Hadžić

Ističe kako su ostali korisnici, koji su pozitivni na koronavirus, sa blažim simptomima, blago povišenom temperaturom, te da piju antibiotike.

- Njihovo zdravstveno stanje se i dalje prati. Naši uposlenici zovu Covid-ambulantu i Dom zdravlja Novi Grad ali nam se niko, nažalost, ne javlja – kazala je sagovornica.

Kazala je da trenutno ova ustanova ima 18 zdravstvenih radnika i da u ovom trenutko taj broj nije dovoljan.

- Moramo rasporediti ljude da ne rade zajedno sa osobljem koje radi sa zdravim korisnicima. Imamo trenutno i devet radnika u izolaciji – zaključila je Alibašić-Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.