open-navfaktor-logo
search
Palestina
U Gazi osnovan fudbalski klub za djecu amputirce
U Pojasu Gaze, koji je od 2006. godine pod izraelskom blokadom, formiran je fudbalski klub koji čine palestinska djeca amputirci
29.10.2019. u 13:33
get url
text

U Pojasu Gaze, koji je od 2006. godine pod izraelskom blokadom, formiran je fudbalski klub koji čine palestinska djeca amputiraci, javlja Anadolu Agency (AA).

Klub je osnovan pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, a palestinske mališane u klubu trenira generalni sekretar Evropske fudbalske federacije za amputirce Simon Baker.

Iz Komiteta potvrđuju kako je riječ o prvom fudbalskom klubu amputiraca na Bliskom istoku koji čine djeca. Ayse Abdullah ima 10 godina i jedna je od članova ovog kluba. Amputirana lijeva ruka, teški uslovi života u blokiranoj Gazi, faktori su zbog kojih Abdullah danas ne može kazati da je u Gazi imala jedno lijepo djetinjstvo.

U novoosnovanom klubu je zauzela mjesto golmana, a kaže kako je sretna što se danas ipak može baviti sportom. Naglašava kako joj je fudbal vratio samopouzdanje. 

-Kroz ovaj sport mogu dokazati svoju snagu, mogu pokazati sve vještine koje posjedujem - kazala je Abdullah, čiji je cilj da jednog dana uzme učešće na međunarodnim takmičenjima.

Glasnogovornik Crvenog krsta za Gazu Suheyr Zakut za AA je kazao kako je fudbalski klub za djecu amputirce u Gazi prvi ovakav klub na Bliskom istoku.

-Naš je cilj okupiti djecu iz Gaze kojima je amputirana jedna noga ili jedna ruka te ih učiniti socijalnim i vratiti u društvo - kazao je Zakut.

Dodaje kako će Simon Baker palestinske mališane trenirati u narednih pola godine. U Gazi postoji pet fudbalskih klubova za amputirce, u kojima nastupa oko 60 igrača. Zakut ističe kako Crveni krst ima cilj pružiti podršku svim ovim klubovima i omogućiti im da nastupe na međunarodnim takmičenjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.