open-navfaktor-logo
search
"Sporazum stoljeća"
U Gazi nastavljeni protesti zbog Trumpovog "mirovnog plana"
U Pojasu Gaze nastavljeni su protesti zbog takozvanog mirovnog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa koji ga naziva "sporazumom stoljeća".
29.01.2020. u 17:58
get url
text

Na poziv sindikata i institucija u Gazi održani su protesti protiv takozvanog mirovnog plana, a pojedine organizacije i uredi ne rade.

Na protestima u Gazi, Khan Yunisu te izbjegličkom kampu Jabalia, na sjeveru Gaze, istaknute su zastave Palestine, a na transparentima napisane poruke protiv takozvanog mirovnog plana, kojeg je u utorak iznio američki predsjednik Donald Trump, a kojeg palestinska strana odbacuje.

Na demonstracijama u Gazi istaknute su i fotografije predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa i preminulog lidera Yassera Arafata.

 Glasnogovornik pokreta Fatah Iyad Nasr poručio je kako takozvani mirovni plan neće biti proveden te da će narod uložiti napor kako bi dobio palestinsku državu čiji je glavni grad Jerusalem.

Članica političkog biroa palestinskog Narodno-oslobodilačkog fronta Meryem Abu Dakka jučerašnjim danom je nazvala nesretnim.

- Palestina nije na prodaju -  rekla je Abu Dakka, poručila kako Palestina ne pripada Trumpu i da će Jerusalem ostati glavni grad Palestine.

Smatra i kako je radi borbe protiv plana, neophodno okončati nesuglasice među Palestincima, te ukazala na neophodnost jedinstva i zajedništva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.