Smatra se da su prva ogledala od stakla, najvjerovatnije, izrađivali Rimljani. Na naše prostore su došla upravo njihovim posredstvom i za razliku od prethodnih epoha gdje su imala sakralnu funkciju Rimljani su ga  koristili kao predmet za svakodnevnu upotrebu, posebno kao dio ženskog pribora za uljepšavanje.

Kustosica Zemaljskog muzeja BiH, Lebiba Džeko, naglašava da je dorada davala posebnost ogledalu, poput izrađivanja okvira ili apliciranja na neki drugi predmet.

- Venecijanska zidna ogledala su se uvozila i mogla su se naći u bilo kojem reprezentativnom prostoru bilo gdje u svijetu. Imali smo ga i u Sarajevu. Druga vrsta ogledala, koja su imala konkretan značaj za naše područje, su mala lična ogledala. Bila su aplicirana na preslice, različite dijelove nošnje, to su ogledala koja imaju autohtonost koja je naša - kazala je Džeko.

Osvrnula se i na najraširenije praznovjerje prema kojem onog ko razbije ogledalo čeka sedam godina nesreće.

- U današnje vrijeme ovo praznovjerje se može vrlo jednostavno objasniti, kao i mnoga ostala. Ogledala su bila jako skupa i bilo ih je teško nabaviti ako se razbiju. Da bi se ona bolje čuvala izmišljeno je da razbijanje donosi nesreću - rekla je Džeko.

Izložba je otvorena do 2. oktobra 2020. godine, radnim danima u periodu od 10 do 16 sati, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.