open-navfaktor-logo
search
Prazne tribine
U FSBiH šute o sastanku sa UEFA-om: Adnana Džemidžića (ne)interesuju navijači?
Evropska fudbalska federacija (UEFA) sastala se danas putem videokonferencije sa svih 55 generalnih sekretara svojih saveza članova, da bi posebno razgovaralo o potencijalnom, postepenom vraćanju navijača na utakmice.
19.08.2020. u 18:54
get url
text

Ovaj sastanak je dio procesa konsultacija koji UEFA trenutno vodi, također uz blisku saradnju sa zdravstvenim vlastima i vladama država, da bi procijenila izvodljivost i utjecaj potencijalnog povratka navijača na stadione, kao dijela klupskih i reprezentativnih takmičenja UEFA.

Današnji učesnici su naglasili potrebu za strogim higijenskim i sanitarnim mjerama, da bi se garantovalo zdravlje svih strana uključenih u fudbal, i prije dozvole navijačima da se vrate na tribine.

UEFA je o sastanku obavijestila javnost i navijače, zbog kojih se valjda i igra fudbal. Vijest su plasirali i savezi iz okruženja, ali, po običaju, u FSBiH o svemu šute. Čini se da je najvažnije da Adnan Džemidžić, generalni sekretar FSBiH, zna da neće biti navijača u mečevima Lige nacija koje će Zmajevi igrati u septembru (na gostovanju u Italiji i na Bilinom polju protiv Poljske).

Kada već zna on, zar je bitno što navijači ne znaju... Ko su, iz njegove perspektive, navijači?

Bilo kako bilo, neka se u FSBiH čvrsto drže udobnih fotelja, a mediji će nekako saznati informacije.

{$galerijaFotografija}

- UEFA je pomenula da bi bilo prerano da se dozvoli prisustvo publike na predstojećim utakmicama reprezentativnog takmičenja UEFA-e, koje će se igrati početkom septembra, i da bi te test utakmice trebalo da se odigraju upravo iz razloga procjene utjecaja navijača na postojeće medicinske protokole.

UEFA je predložila da se iskoristi Superkup Evrope, koji će se igrati 24. septembra u Budimpešti, kao pilot utakmica na kojoj bi bio dozvoljen ograničeni broj navijača. Također se diskutovalo i o pitanju karantina za igrače, posebno kada su u pitanju utakmice reprezentacija, kada bi igrači koji dolaze iz inostranih klubova mogli biti u riziku od karantinskih mjera po svom povratku u zemlju u kojoj borave - zaključak je .

Navodi se da je Savezima dat podstrek da se obrate svojim vladama i zamole za izuzeće igrača i članova ekipe (takozvani međunarodni koridori, koji već postoje u nekoliko država). Činjenica da će igrači ionako biti redovno testirani, u sklopu sveobuhvatnog Protokola UEFA o povratku fudbala bi trebalo da osigura da ti izuzeci ne predstavljaju nikakav rizik po društvo. Također je istaknuto da bi takvi međunarodni koridori umnogome pojednostavili organizaciju utakmica.

Savezi bi također imali i opciju da zamole da se neka utakmica odigra na neutralnom terenu, ako postojeći uvjeti u njihovoj zemlji stavljaju odigravanje utakmice u opasnost.
Ishod današnjih razgovora će u narednim danima biti predstavljen Izvršnom odboru UEFA, koji će donijeti odluke o pitanjima o kojima se razgovaralo.

Savezi - sastanak sa UEFA - 19.08.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.