open-navfaktor-logo
search
"Ekstremizam"
U Francuskoj zatvorena 21 džamija, razmatra se zatvaranje još šest
Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je da je u toj zemlji zatvorena još 21 džamija koja je "pokazivala ekstremističke znakove".
13.12.2021. u 10:08
get url
text

Darmanin je, gostujući na francuskoj televiziji LCI, rekao da su nedavno izvršili inspekcije u 99 džamija zbog sumnje na ekstremizam.

Navodeći da je zatvorena 21 džamija, da se nastavlja proces zatvaranja njih šest, Darmanin je poručio da su ti koraci poduzeti na temelju "anti-separatističkog" zakona.

Kritikujući republikance i desničarske ekstremiste što nisu glasali za ovaj zakon, Darmanin se pohvalio da je zahvaljujući tom zakonu prvi put u francuskoj historiji zatvoren ovoliki broj džamija.

Ističući također da nisu dirali 36 džamija koje su pregledane i za koje je utvrđeno da "nisu u suprotnosti sa zakonima Francuske", Darmanin je rekao da su neke od njih prestale dobivati ​​sredstva izvana, a jedna džamija je smijenila imama koji je optužen za ekstremizam.

Šef francuskog MUP-a dodao je da će se inspekcijski nadzori u džamijama nastaviti.

Obraćajući se muslimanima u zemlji, u kojoj se približavaju predsjednički izbori, Darmanin je poručio da u zemlji ima malo "bogomolja povezanih s ekstremizmom" i da općenito nemaju problema s muslimanima u Francuskoj.

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine odobrilo je kontroverzni zakon o "anti-separatizmu" koji je kritikovan zbog marginalizovanja muslimana.

Zakon je u julu usvojila Narodna skupština, uprkos snažnom protivljenju desničarskih i ljevičarskih poslanika.

Vlada tvrdi da zakon ima za cilj jačanje francuskog sekularnog sistema, ali kritičari smatraju da ograničava vjerske slobode i marginalizuje muslimane.

Nacrt je kritikovan zbog marginaliziranja francuske muslimanske zajednice – najveće u Evropi, sa 3,35 miliona pripadnika – i nametanje ograničenja u mnogim aspektima njihovih života.

Zakon dozvoljava zvaničnicima da intervenišu u džamijama i udruženjima odgovornim za njihovu administraciju, kao i da kontrolišu finansije muslimanskih udruženja i nevladinih organizacija.

Prema zakonu, pacijentima je zabranjeno da biraju doktora na osnovu spola iz vjerskih ili drugih razloga, a "sekularno obrazovanje" je postalo obavezno za sve državne službenike.

Francuska je zbog marginalizacije muslimana kritikovana od međunarodnih i nevladinih organizacija, posebno Ujedinjenih nacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.