U fokusu dvodnevnog zasjedanja VSTV-a BiH je i utvrđivanje ocjene rada za predsjednike sudova i glavne tužioce, čiji rad ocjenjuje VSTVBiH, kao i realizacija planova rješavanja predmeta za prvi kvartal 2023. godine.

Na dnevnom redu je i ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima za 2022. godinu, te rješavanje prigovora nositelja pravosudnih funkcija na ocjenu rada, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Također, ovo bi se regulatorno tijelo trebalo izjasniti u vezi s imenovanjem članova stalnih komisija, te Komisije za obavljanje razgovora sa kandidatima za poziciju sudije Ustavnog suda RS-a.

Za drugi dan zasjedanja planirana je samo tačka dnevnog reda posvećena imenovanjima nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

Kako je predviđeno, na sjednici bi trebali biti imenovani - predsjednici Kantonalnog suda u Novom Travniku, Općinskog suda u Čapljini i Općinskog suda u Sanskom Mostu, te stručni saradnici Općinskog suda u Sanskom Mostu i Općinskog suda u Travniku.

Istovremeno, planirano je imenovanje predsjednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu i Okružnog privrednog suda u Trebinju.