open-navfaktor-logo
search
Stravične slike
U Fojnici ubijen pas: Iz Udruženja za zaštitu životinja i okoliša "Fortuna" traže da se pronađe počinilac
U Fojnici je preksinoć za vrijeme policijskog sata došlo do upotrebe vatrenog oružja i tom prilikom je u parku blizu stadiona ubijen jedan pas.
11.04.2020. u 19:56
get url
text

Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjo-bosanskog kantona, potvrdio je da je slijedom događaja podnesena krivična prijava.

- U večernjim satima 9. aprila u Fojnici nepoznati počinilac ustrijelio je psa lutalicu. Radimo na rasvjetljavanju ovog slučaja – rekao nam je Hodžić te dodao da je nedavno u ovom gradu ustrijeljen vlasnički pas, te da je identificirana osoba koja je to uradila i protiv nje su poduzete sve propisane mjere.

Dojavu o ubistvu psa policiji su uputili članovi udruženja za zaštitu životinja i okoliša "Fortuna" iz Fojnice.

- Za vrijeme policijskog sata oko 22.35 sati dobili smo dojavu od stanara koji živi u blizini mjesta gdje je nepoznato lice iz vatrenog oružja pucalo tri puta. Na to se nismo mogli oglušiti i željeli smo da provjerimo istinitost tih informacija.

Kontaktirali smo policijsku upravu i zahtijevali izviđanje situacije, te smo uz dozvolu zajedno sa policijskim službenikom i svjedokom izašli na teren. Nakon 15 minuta potrage, pronašli smo tijelo ubijenog psa ženke.

Odmah je bilo jasno da je usmrćena vatrenim oružjem, ali policija je po našem insistiranju kontaktirala Veterinarsku stanicu koja je izašla na teren tek sljedeće jutro u osam sati.

Istu noć željeli smo provjeriti da li su ostali psi o kojima smo brinuli u parku, to jeste na mjestu gdje su inače boravili. Da budemo precizni, četiri odrasla psa i osam kučića koji su bili stari svega mjesec dana. Po dolasku pretražili smo područje i primijetili smo da se na tom mjestu nalazi samo jedan odrastao pas ženka i shvatili smo da su 3 odrasla, kao i 8 malenih kučića sklonjeni.

Ne znamo šta se tačno dogodilo sa njima, ali znamo da su tog dana u poslijepodnevnim satima svi bili na uobičajenom mjestu, jer ih mjesecima hranimo na tom mjestu.

Ovo nije prvi slučaj ubijanja pasa u našoj općini Fojnica, svaki do sad je ostao zataškan, ali mi nećemo dozvoliti da ovo prođe nekažnjeno. Ovom prilikom tražimo od svih nadležnih organa da dođu ispitati situaciju i pronađu počinioca ovog nehumanog ubijanja i sklanjanja pasa – rekli su nam udruženja za zaštitu životinja i okoliša "Fortuna".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.