- Za Program sufinansiranja zapošljavanja 2023, očekujemo da će se prijaviti do šest hiljada osoba, a po drugom programu sufinansiranja samozapošljavanja očekujemo da će biti obuhvaćeno oko dvije hiljade osoba – rekao je za Faktor Haris Čuljević, glasnogovornik FZZZ.

Od jutros Federalni zavod prima prijave poslodavaca za Program zapošljavanja iz svih kantona Federacije BiH. Na web stranici FZZZ-a objavljeni su svi detalji o načinu apliciranja, kao i važne napomene i redosljed koraka u postupku apliciranja na ove javne pozive.

- Sredstva za ovaj program izdvojio je FZZZ-e u iznosu 37,7 miliona maraka. Za zapošljavanje novih radnika apliciraju poslodavci koji su se ranije registrovali na našem web portalu – ističe Čuljević.

Na drugi javni poziv Program sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2023, mogu se prijavljivati nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje.

- Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti osobe koje su se prijavile na biroe zapošljavanja i dan prije objave javnog poziva, kao i ostali nezaposleni koji su od ranije prijavljeni na biro za zapošljavanje. Nije važno kojoj kategoriji nezaposlenih pripadaju. Samozapošljavanje se odnosi i za one koji nemaju nikakvih kvalifikacija, kao i za one sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom. Oni će se također prijavljivati preko online obrasca koji će biti dostupan na našoj web stranici. Za ovaj program zapošljavanja osigurano je 13 miliona maraka – rekao je Čuljević

Kako su ranije saopćili iz FZZZ-e ključne ciljne kategorije za zapošljavanje i samozapošljavanje su mladi, demobilizirani borci i žene, pa poticajne mjere obuhvaćaju poduzetništvo za mlade, za žene, te poduzetništvo za sve i za demobilizirane borce.