open-navfaktor-logo
search
Zločini
U februaru proslavila 23. rođendan: Karinu su ruski vojnici u Buči oteli, silovali, unakazili i ubili
Karina Jeršova, ukrajinska djevojka iz Buče, proslavila je svoj 23. rođendan u februaru, prije nego što je ruska vojska ušla u njenu zemlju, a nedugo nakon toga i u njen gradić u okolici Kijeva. 
15.04.2022. u 16:55
get url
text

Pokopana je ove sedmice u obližnjem gradu Bila Cerkva. Ubili su je, prema tvrdnji ukrajinskih vlasti i njene porodice, ruski vojnici koji su držali Buču oko mjesec dana prije nego što su se iznenada povukli iz tog gradića i cijele kijevske regije. 

VEZANI TEKST - Ukrajinci objavili imena 2.000 ruskih vojnika koji su bili u Buči

Za sobom su, kako je već dobro poznato i dokumentirano brojnim fotografijama, snimkama i svjedočanstvima preživjelih, ali i presretnutim razgovorima samih ruskih vojnika, ostavili stotine žrtava masakra koji su očito počinili.

Unatoč svim tim dokazima, ruski režim, naravno, poriče da su njihovi vojnici pogubili civile čija su tijela pronađena u Buči, već optužuje Ukrajinu za provokaciju. Pritom su iznijeli navodne dokaze da je masakr insceniran, koje su, međutim, zapadni mediji i istraživači vrlo brzo razotkrili kao lažne. 

U prvim izvještajima medija navodilo se da je ubijena djevojka imala samo 16 godina, ali naknadno je ta informacija ispravljena kad je njena porodica otkrila da je imala 23 godine. 

Kako u potresnoj reportaži pišu britanske novine Telegraph, čija je reporterka bila na sahrani, Karinina majka Olena Dereko prije pokopa je pokušala otvoriti kovčeg kako bi posljednji put vidjela i dodirnula svoju preminulu kćer. Njen suprug, Karinin očuh Andrij Dereko morao ju je spriječiti u tome kako bi je poštedio dodatne traume. Tijelo ubijene djevojke bilo je, naime, potpuno unakaženo. 

- Upucana je iz neposredne blizine. Nedostajala joj je gotovo polovica glave - rekao je 41-godišnji Dereko za Telegraph.

Policija je Derekovima rekla da je Karina stradala "nasilnom smrću", da je imala "rane" i "poderotine" na tijelu te da je bila mučena prije smrti, ali nije im otkrila sve informacije s obzirom na to da je slučaj "tako užasan". Adresa na kojoj su pronašli njeno tijelo je nedaleko od stana u kojem je živjela pa se može pretpostaviti da su je ondje držali zatočenu prije nego što su je ubili. Također su savjetovali njenoj majci da ne gleda slike posmrtnih ostataka svoje kćerke.

- Mislimo da je moguće da je bila silovana - objasnio je njen očuh.

- Nismo vidjeli donji dio njenog tijela, samo gornji dio, ali ono što smo vidjeli na vrhu, možemo samo zamisliti što može biti na ostatku njezina tijela - dodao je.

VEZANI TEKST - Sramotan istup ruskog ambasadora pri UN-u o zločinima u Buči: Ukrajinci su ih ubijali, snimci su laž...

Međutim, reporterka Telegrapha piše da joj je policija pokazala fotografije njenog tijela na kojima se vidi su da joj je koža na rukama bila spržena i da su joj se vidjele kosti prstiju. Svi nokti na rukama osim jednog bili su joj iščupani. Nije jasno jesu li ih iščupali njeni mučitelji ili je ostala bez njih pokušavajući se oduprijeti silovanju.

- Kao da se pokušavala boriti - rekao je njezin očuh. Imala je i zavoj na prostrjelnoj rani na nozi i još nekoliko prostrjelnih rana na nogama i rukama. 

Andrij Dereko je u razgovoru s britanskom reporterkom dodao da je dobro poznato da su ruski vojnici sistemski silovali civile u Buči i drugim mjestima koja su zauzeli:

- Nisam čuo za nekoga ko je nasilno ubijen a da nije bio silovan. Čini se da su ljudi koji su ubijeni a da nisu silovani bili bombardirani. Te ljude koji su strijeljani i mučeni, vojnici su gotovo svaki put silovali - dodao je. 

Porodica izbjegla iz Donjecka 2014. pred ruskim separatistima

I zaista, osim masovnih likvidacija, sve je više svjedočanstava i izvještaja o masovnom silovanju na donedavno okupiranom području. 

Karina Jeršova je s prijateljicom živjela kao podstanarka u Buči i radila kao administratorica u jednom sushi restoranu. Imala je planove za osnivanje vlastite male firme. Njeni roditelji živjeli su u obližnjem Irpinu, koji je također razoren u teškim borbama, ali ga Rusi nikad nisu zauzeli, za razliku od Buče. Porodica je inače iz Donjecka, ali su nakon početka rata s ruskim separatistima 2014. izbjegli u kijevsku regiju pred invazijom i terorom separatista i ruske vojske, koja je tada poricala da se bori u Ukrajini.

- Tražili smo od Karine da ode iz Buče, ali nije mislila da će to biti toliko opasno - prepričali su shrvani roditelji za Telegraph.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.