open-navfaktor-logo
search
Razmatrala Vlada FBiH
U FBiH svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih sudova
Svaki peti stanovnik umire od malignih neoplazmi
09.01.2020. u 13:13
get url
text
Oboljenje srca, ilustracija
Oboljenje srca, ilustracija

Danas je na sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu prihvaćen izvještaj Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH za 2018. godinu. Izvještaj će biti dostavljen Parlamentu Federacije BiH, na razmatranje i davanje saglasnosti.

Kroz sedam poglavlja ovog dokumenta obuhvaćena je analiza podataka o stanju zdravlja i zdravstvene zaštite po kantonima. Kako je konstatirano, značajna je prisutnost faktora rizika po zdravlje stanovništva, kao što su konzumiranje duhana (44,1 posto odraslih) i alkohola (28,8 posto odraslih), nezdrava ishrana (21,2 posto odraslih gojazno), tjelesna neaktivnost (75,4 posto), stres...

Stanovništvo Federacije BiH najčešće obolijeva od nezaraznih bolesti, dok je učešće zaraznih i povreda značajno manje. S tim u vezi, vodeći uzroci smrti stanovništva Federacije BiH su iz grupe nezaraznih oboljenja i svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih sudova, a svaki peti od malignih neoplazmi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.