open-navfaktor-logo
search
Dužnici
U FBiH poreznici obveznici duguju više od 2,5 milijardi KM: Pod kojim uvjetima se brišu sa spiska dužnika?
Među dužnicima fakulteti, bolnice, biroi za zapošljavanje, državne firme, fakulteti
14.06.2019. u 21:00
get url
text
Porezni dužnici, ilustracija

U Federaciji BiH je u ovom trenutku 3.394 dužnika po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada. Među njima su državne firme, rudnici, bolnice, zavodi za zapošljavanje, fakulteti, kantonalna ministarstva, domovi zdravlja, privatne firme...

Svi oni ukupno duguju 2.523.478.657,68. Ti dugovi pojedinačno idu od 50.000 KM, do 199 miliona KM.

Brisanje po namirenju duga, ili proglašenju nelikvidnosti 

U Poreznoj upravi FBiH smo upitali kada se oni koji duguju državi uklanjaju sa spiska dužnika? Naime, našoj redakciji se obratila grupa zabrinutih radnika iz Gruda nakon što su vidjeli da je firma Ga-Gi iz Gruda izbrisana sa spiska dužnika Porezne uprave FBiH, iako državi i dalje za poreze duguje blizu 2,8 miliona KM.

- Porezni obveznik-dužnik može biti izbrisan sa spiska dužnika kada uplati dužne obaveze po osnovu javnih prihoda i u slučaju kada se donese Odluka o proglašenju nelikvidnosti poreznog obveznika, a dužne obaveze se proglase trenutno nenaplativim. Prema službenim evidencijama nadležnog Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški - Odsjeka za prinudnu naplatu, za poreznog obveznika Ga-Gi Grude, 21.1.2019. godine donesena je Odluka o proglašnju nelikvidnosti poreznog obvenika, a dug u iznosu 2.743.543,85 KM je proglašen trenutno nenaplativim i porezni obveznik je iz tabele poreznih dužnika koja je objavljena na web stranici Porezne uprave, premješten u novu tabelu, Pregled poreznih obveznika kod kojih je Odlukom proglašena nelikvidnost, koja se također evidentira u Poreznoj upravi Federacije BiH - pojašnjavaju nam u Poreznoj upravi FBiH.

Dodaju da je na osnovu izvršenih provjera kod svih nadležnih sudova u Federaciji BiH za poreznog obveznika Ga-Gi Grude, nadležni Kantonalni porezni ured Ljubuški zaprimio pisanu informaciju da taj porezni obveznik ne posjeduje nepokretnu, niti pokretnu imovinu.

- Također, Kantonalni porezni ured Ljubuški je proveo postupke provjere i utvrdio da porezni obveznik nema imovinu iz koje bi se dug mogao naplatiti. Nakon provedenih svih radnji koje su propisane Zakonom o PU FBiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate za poreznog obveznika Ga-Gi donesena je Odluka o proglašenju nelikvidnosti - rekli su nam u Poreznoj upravi FBiH.

Upitali smo za koje poreze je sve ova firma dužna državi?

- Dug koji se nalazi u evidenciji Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški odnosi se na porez na promet, porez na promet usluga, porez na promet nafte i naftnih derivata, naknada za puteve i dug po osnovu dospjele zatezne kamate. Dužne obaveze se odnose za period 1999-2004. godina. Porezni obveznik nema evidentirana dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje. Porezni obveznik je neaktivan dugi niz godina. Posljednji završni račun predao je nadležnoj Poreznoj ispostavi Grude za 2004. godinu, i poslije tog perioda nije predavao porezne prijave ni propisane obrasce - kazali su nam u PU FBiH.

Kada se pokreće postupak prinudne naplate 

Na pitanje da li se uprkos nelikvidnosti, dužnici i dalje prate i u narednom periodu u PU su nam kazali da se u narednih pet godina nadzire moguća likvidnost poreznih obveznika za koje je utvrđeno da su nelikvidni.

- U slučaju da porezni obveznici ponovno postanu likvidni, a period za naplatu porezne obaveze nije istekao, Porezna uprava opoziva prethodno utvrđenu nelikvidnost. Neposredna posljedica opoziva nelikvidnosti jeste ponovno pokretanje postupka prisilne naplate - kazali su nam u PU FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.