U zoni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), nezaposlenost je u aprilu narasla za rekordnih 2,9 posto. U Evropi najviše se radnih mjesta gubi u aviokompanijama i automobilskoj industriji. Najviše otkaza bit će u Lufthansi, 22.000, pa u Renaultu, 15.000 te u British Airwaysu 12.000.

- Pandemija COVID-19 izazvala je velike ekonomske štete, no one se nisu osjetile podjednako u svim djelatnostima. Radnici u uslužnim djelatnostima podnijeli su najveći teret otkaza i smanjivanja plaća - rekao je Jonathan Rothwell, Gallupov glavni ekonomist.

Kada je u pitanju američka ekonomija, u djelatnostima u koje spadaju zanimanja poput ugostitelja, zaštitara ili domara, posao je izgubilo 34 posto radnika, a plaća je smanjena kod njih 43 posto. U kulturi, zabavi i medijima posao je izgubilo 25 posto, a za čak 48 posto djelatnika smanjena je plaća. U obrtima i poduzetništvu posao je izgubilo 18 posto ljudi.

U građevini i rudarstvu posao je izgubilo 18 posto ljudi dok je kod njih 38 posto smanjena plaća. Slijedi djelatnost prodaje gdje je otpušteno 18 posto, a kod čak 46 posto smanjena je plaća. Zatim slijede prijevoz, proizvodnja, popravci i održavanje, na devetom mjestu je zdravstvo, što može biti iznenađujuće, no odnosi se na onaj dio američkog zdravstvenog sistema koji nije bio direktno uključen u borbu protiv pandemije, uredske poslove.