open-navfaktor-logo
search
EMCDDA
U Evropi kokain sve dostupniji: Crni internet i šifriranje pomažu prodaju droge
Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama naglasio je da crni internet i šifriranje pomažu malim bandama i pojedincima da neprimjetno prodaju droge
06.06.2019. u 14:21
get url
text

Agencija Evropske unije koja nadgleda upotrebu nedozvoljenih droga objavila je da kokain postaje sve dostupniji na starom kontinentu.

Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) u izvještaju, objavljenom u četvrtak na društvenim mrežama, naglasio je da crni internet i šifriranje pomažu malim bandama i pojedincima da neprimjetno prodaju droge.

Agencija ističe da su vlasti identifikovale "pozivne centre za kokain", koji koriste kurire koji pružaju brzu i prilagodljivu dostavu.

EMCDDA, čije je sjedište u Lisabonu, navodi da se vlasti bore protiv toga, što pokazuje podatak da je količina kokaina zaplijenjenog u Evropi dostigla rekordne količine. Tako je u 2017. godini, prema posljednjim dostupnim podacima za cijelu godinu, zaplijenjeno je 140 tona kokaina. To je skoro dvostruko veća količina u odnosu na onu koja je u Evropi zaplijenjena prethodne godine.

Uprkos rastu dostupnosti kokaina, marihuana je i dalje najčešće korišćena nedozvoljena droga u Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.