open-navfaktor-logo
search
Raste cijena
U Evropi hiljadu kubika gasa košta 1.700 dolara
Cijene gasa u Evropi skočile su oko 10 posto nadmašivši 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka oktobra. Prema podacima ICE berze u Londonu, cijena gasa povećana je na 1.705 dolara za 1.000 kubnih metara. 
17.12.2021. u 11:00
get url
text

Kapaciteti skladišta prirodnog gasa u Njemačkoj pali su ispod 60 posto prvi put poslije nekoliko godina. 

Pošto prava zima tek dolazi, sa relativno malim rezervama, svakako treba postupati obazrivo. Ako bi se gas iz skladišta povlačio isto kao sada, stopa popunjenosti u februaru bila bi veoma niska. Kako pišu novine Handelsblat, njemačko nacionalno čvorište za trgovinu gasom raspisalo je poseban tender za kupovinu prirodnog gasa kako bi se spriječila isključenja struje u februaru.

Evropska komisija je u srijedu predložila uspostavljanje mehanizma na dobrovoljnoj bazi, po kojem bi zemlje EU-a mogle zajednički obavljati kupovine prirodnog gasa za punjenje podzemnih skladišta.

Evropske cijene energenata nastavile su vrtoglavi rast nakon što je Njemačka saopćila da ne očekuje da će u prvoj polovini iduće godine certifikovati ruski gasovod Sjeverni tok 2, koji bi mogao da osigura dodatne isporuke prirodnog gasa kontinentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.