open-navfaktor-logo
search
Globalna kriza
U EU planiraju uvesti porez za ekstraprofit kompanija zbog inflacije, da li je model primjenjiv i u BiH
Evropska centralna banka razmatra mogućnost da se uvede oporezivanje visokih prihoda i ekstraprofita kompanija čime bi se finansirala pomoć za najsiromašnije u uvjetima inflacije, a izbjeglo povećanje javnog duga.
12.10.2022. u 11:59
get url
text

VEZANI TEKST - Čičić: Inflacija raste zbog svjetske krize, a BiH treba pomoći najugroženiju kategoriju stanovništva

Ugledni ekonomista i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Muriz Čičić u razgovoru za Faktor govori o razlozima do kojih je došlo do ove ideje u Evropskoj uniji, prednostima i manama, ali i eventualnoj mogućnosti da se nešto slično uvede i u našoj državi. 

- Ta ideja traje već neko vrijeme otkako se primijetilo da elektroenergetske kompanije ostvaruju veliki profit. Mora se znati da to nije rezultat tržišta niti strateških odluka uprava kompanija, već su se nalazili u pravo mjesto u pravo vrijeme. Kako se kaže u našem narodu, pokupili su kajmak s ove globalne krize - kaže Čičić.

Smatra da bi predložene mjere EU-a bile u cilju regulisanja tržišta, ali...  

VEZANI TEKST - Inflacija u Bosni i Hercegovini u augustu 16,8 posto na godišnjem nivou

- Namjera je da se izbjegnu ovakve slučajnosti, pa i u vrijeme velikih globalnih kriza kakva je upravo u toku. U Briselu namjeravaju, još ništa nije odlučeno, ponašati se nešto slično kao Kina.

Međutim, u Kini vlada državni kapitalizam, a u EU liberalni kapitalizam. Mislim da ako se i EU odluči za ovaj potez da će on biti samo na određeno vrijeme, dok traje ova kriza, i ticat će se kompanija koje se bave proizvodnjom i plasmanom energenata - objašnjava Čičić.

Nije pristalica uvođenja pošto-poto takvih mjera u BiH. 

VEZANI TEKST - Evropska centralna banka diže kamatne stope u borbi protiv inflacije

- Mnogo je pitanja i nedoumica kada BiH stavimo u kontekst tih poteza. Morali bismo jasno definisati šta je to ekstraprofit, u kojem sektoru, koliko to utječe na inflaciju, standard građana, koji su primjenjivi modeli...

Zato je bolje sačekati i vidjeti kako će to EU riješiti. Analizirati njihove poteze i eventualno doći do modela u BiH. Pogotovo se ne smiju donositi odluke koje će biti na tragu populizma jer one u pravilu deformišu tržište koje se onda teško vraća u normalne tokove - savjetuje on.

Prof.dr. Aziz Šunje sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu podržava mogućnost dodatnog oporezivanja ekstraprofita kompanija.

- Podržavam takvu ideju, samo je pitanje koju metodologiju koristiti, koje su to kompanije, iz kojih sektora... Kompanije, to se najprije tiče onih koje se bave opskrbom energentata, treba staviti pod neku vrstu kontrole, jer to ove neočekivane, turbulentne prilike iziskuju. Znači, treba ih dodatno oporezovati - kazao je Šunje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.