open-navfaktor-logo
search
Ministar saopćio
U entitetu RS testirana 333 uzorka, 16 pozitivnih
Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić kazao je danas da je u protekla 24 sata u RS-u testirano ukupno 333 uzoraka, dok je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod 16 osoba. 
15.05.2020. u 08:46
get url
text

Radi se o šest muškaraca i 10 žena. Kod 11 je u pitanju bliski kontakt, a kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza. Testirana su 52 zdravstvena radnika, a jedan medicinski tehničar iz Prijedora je pozitivan na koronavirus, dok su ostali negativni. 

- Testirani su svi kontakti zdravstvenih radnika. Naglašavamo važnost korištenja zaštitne opreme kako u bolnicama, tako i vani - rekao je Šeranić. 

Do sada je u RS-u testirano ukupno 1.500 zdravstvenih radnika, od čega 1.070 iz UKC-a RS-a u Banjoj Luci, a 28 doktora i 61 medicinskih radnika su do sada potvrđeni kao pozitivni na koronavirus. 

Također, do sada je testirano 700 korisnika i radnika u domovima za stare, a pozitivno je bilo 49 korisnika i 13 radnika u ovim domovima. 

Od prošle sedmice radi se i skrining u vrtićima u RS-u, a date su im preporuke povodom ponovnog početka rada. U protekla 24 sata testirano je 28 vaspitača, a jedna žena iz privatnog vrtića u Derventi je bila pozitivna.

- U pitanju je mala grupa djece. Bit će zatvoren vrtić. Ona je koristila zaštitnu opremu - rekao je Šeranić. 

Do sada je testirano ukupno 280 vaspitača u vrtićima. Jedna radnica iz Laktaša je također ranije potvrđena kao pozitivna, ali ona nije ni bila u radnom odnosu. 

- Nastavit ćemo sa ovim sistemom nadzora - naveo je danas Šeranić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.