open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
U entitetu RS još pet pozitivnih na koronavirus
Prema posljednim podacima o epidemiološkoj situaciji, u RS je u protekla 24 sata testirano ukupno 362 osoba, od čega je potvrđeno pet pozitivnih na koronavirus, saopćio je danas ministar zdravlja RS Alen Šeranić.   
15.04.2020. u 08:36
get url
text

Novooboljeli su svi muškarci, koji su imali bliski kontakt i tako su zaraženi. Među novim testiranjima je veliki broj zdravstvenih radnika, kao i osobe iz lokalnih karantina i svi njihovi nalazi su bili negativni. Trenutno je ukupno 458 zaraženih virusom korona u RS-u, a što se tiče spola, 55 posto su muškarci i 45 posto žene. Sa današnjim danom ukupno je 196 osoba u RS-u oporavljeno. 

Šeranić je danas podsjetio da je Vlada RS-a donijela odluku da se svim zdravstvenim radnicima u ovom entitetu isplati jednokratna novčana pomoć od 1.000 KM, a sve zdravstvene ustanove treba da dostave spisak radnika. Šeranić je istakao i da za isplate postoji jedan uvjet. 

- Uvjet je da su minimalno tri sedmice bili na poslu u periodu od 15. marta do 15. aprila. Neće obuhvatiti one koji su u tom periodu koristili bolovanje ili godišnji odmor, a nisu bili upućeni odlukom direktora. Svakako ćemo izvršiti i kontrolu da li su svi koji trebaju i dobili tu naknadu - kazao je Šeranić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.