open-navfaktor-logo
search
Turska
U eksploziji respiratora u bolnici smrtno stradalo osam pacijenata
U požaru koji je izbio usljed eksplozije respiratora na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici u turskom gradu Gaziantepu, smrtno je stradalo osam pacijenata.
19.12.2020. u 09:48
get url
text
Eksplozija respiratora u turskoj bolnici

U saopćenju Univerzitetske bolnice SANKO navodi se kako je u jutranjim satima došlo do požara na odjelu za intenzivnu njegu.

Zahvaljujući brzoj reakciji medicinskog osoblja i vatrogasnih ekipa, požar je za kratko vrijeme stavljen pod kontrolu. Ipak, sedam pacijenata je smrtno stradalo u jedinici za intenzivnu njegu, a jedan tokom transporta.

U požaru su stradali Mehmet Resit Saydanoglu (75), Fethiye Kirca (78), Naciye Ulukutuk (56), Abdi Hamzaoglu (68), Elif Akgul (85), Okkas Akbulut (69), Kahraman Tas (71) i Ali Saffet Kanpolat (64).

Ostali pacijenti s tog odjela prevezni su u druge bolnice, a istraga je u toku.

U saopćenju ureda guvernera u Gaziantepu navodi se kako je do požara došlo u 4.45 sati po lokalnom vremenu nakon što je eksplodirao respirator te da je stradalo osam osoba.

- U druge bolnice je prevezeno 11 pacijenata. Povrijeđenih usljed požara nije bilo. Nadležne ekipe su na terenu i provode istragu - navodi se u saopćenju.

S druge strane, saopćeno je i kako je jedna od žrtava Ali Saffet Kanpolat, član gradskog vijeća u Nizipu ispred Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Kanpolat je ranije bio čelnik zajednice Sekili, u tom distriktu.

I medicinski radnici uposleni u bolnici bili su vidno pogođeni zbog onoga što se dogodilo. Dio njih nije mogao zadržati suze dok su napuštali bolnice. Tješile su ih druge kolege.

Na terenu su i ekipe za pružanje psihološke podrške.

Tri ulaza i izlaza u bolnicu su zatvorena, a poduzete su visoke mjere sigurnosti oko zgrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.