open-navfaktor-logo
search
Human gest
U džamijama širom BiH prikupljana pomoć za nastradale u zemljotresu u Turskoj
Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas su u svim džamijama širom BiH i dijaspore, nakon džuma-namaza, organizovane sergije, odnosno prikupljanje novčanih sredstava za pomoć nastradalim u zemljotresu u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).
31.01.2020. u 14:07
get url
text
Sergija za Tursku

Rijasetovom apelu za pomoć zemljotresom pogođenom narodu Turske u gradovima Elazig i Malatya, odazvali su se i brojni vjernici koji su džumu-namaz, redovnu sedmičnu zajedničku molitvu petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Imam i hatib Begove džamije hafiz Mensur ef. Malkić, koji je predvodio džuma-namaz, je u obraćanju vjernicima ukazao na značaj podrške i solidarnosti s onima koji su pogođenim prirodnim katastrofama.

- Ovih dana iskazujemo saosjećanje spram svih stradalih u ovom zemljotresu, a naročito izražavamo duboko saosjećanje prema porodicama žrtava i teško ozlijeđenih.

U trenucima životnih patnji i iskušenja, oslanjamo se na neizmjernu Božiju moć i pomoć. On, Milostivi Gospodar, na strani je strpljivih i onih koji sa predanošću prihvataju udarce sudbine", poručio je hafiz Malkić i dodao:

- Dajući danas svoje priloge nadamo se da ćemo, uz Allahovu pomoć, makar malo olakšati stanovnicima Turske, jer je naša obaveza, ukoliko smo u mogućnosti, da priteknemo u pomoć onima koji su ostali bez svojih domova, onima koji su ostali bez svojih najmilijih, odnosno onima kojima je naša pomoć potrebna.

Nakon zemljotresa jačine 6,8 stepeni po Richteru, koji je u petak navečer pogodio tursku regiju Elazig i Malatyu, prethodnih dana ispod ruševina izvučeno je tijelo zadnje žrtve. Od petka ekipe na terenu rade na spašavanju i izvlačenju žrtava zatrpanih u ruševinama nakon razornog zemljotresa u kojem je poginula 41 osoba.

Od ukupno povrijeđenih 1.607 osoba, na kućno liječenje je pušteno 1.516 osoba. Nadležne institucije saopćile su da je u zemljotresu oštećeno 2.945 objekata, uključujući i 87 potpuno srušenih. Izdat je nalog za hitno rušenje 12 zgrada koje su ozbiljno oštećene u potresu i predstavljaju rizik po mještane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.