open-navfaktor-logo
search
Projekti
U džamijama širom BiH i u regiji bit će podijeljeno 20.000 primjeraka Kur'ana
Projektom je planirana podjela 20 hiljada primjeraka Kur'ana za sve džamije na području Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja u kojima žive Bošnjaci
31.05.2019. u 13:07
get url
text

U Carevoj džamiji u Sarajevu danas je predstavljen projekat "Moj poklon je Kur'an" u sklopu kojeg će biti podijeljeno 20.000 primjeraka Kur'ana s prevodom na bosanski jezik, javlja Anadolu Agency (AA).

Projektom je planirana podjela 20 hiljada primjeraka Kur'ana za sve džamije na području Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja u kojima žive Bošnjaci - Hrvatske, Srbije, Slovenije uključujući Islamsku zajednicu u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu. Troškove štampanja je finansirala Fondacija Diyanet Republike Turske, a pripremu za štampu i distribuciju je uradio Izdavački centar "El-Kalem".

Direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u BiH Ismail ef. Smajlović je podsjetio da je Uprava na čijem se čelu nalazi realizirala saradnju na projektu "Moj poklon Kur'an" u saradnji s Uredom za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u BiH.

-Koristim priliku da se zahvalim narodu Republike Turske koji je uvijek pružao podršku muslimanima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Diyaneta i drugih državnih institucija - rekao je Smajlović.

Savjetnik za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske Hasan Atli je rekao da se projekat "Moj poklon Kur'an" realizuje u ukupno 100 zemalja gdje žive muslimani, a odnosi se na podjelu mushafa s prevodom na jezike karakteristične za određena govorna područja. Podjsetio je da projekat realizuju Uprava za vjerske poslove Republike Turske i Fondacija Diyanet.

U okviru ovog projekta 2017. godine, kako je podsjetio Atli, u BiH i regiji je podijeljeno 50, a 2019. godine će ta brojka biti 20 hiljada Kur'ana s prevodom na bosanski jezik. On je rekao da podjela Kur'ana počinje danas, uoči obilježavanja odabrane noći Lejletu-l-kadr, u kojoj je počela i objava časnog Kur'ana.

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković je podsjetio da Kur'an časni predstavlja tekst upute, izvor i samu bit poruke koju je Svevišnji Stvoritelj obznanio i poslao cijelom čovječanstvu.

-Svojom pojavom Kur'an je pokrenuo jedan od najveih preobražaja i najdalekosežnijih reformi u povijesti čovječanstva. Među ljudima, prema Kur'anskom učenju, nema nikakve razlike osim u njihovu pristupu dobru i zlu. Zahtjev da se čini dobro, a izbjegava zlo univerzalan je princip Kur'anskog učenja - rekao je Ljevaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.