open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U dvije sedmice broj pacijenata na respiratoru u HNK se upeterostručio
Porastom novozaraženih raste i broj hospitaliziranih pa je tako u posljednje dvije sedmice u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj hospitaliziranih Covid-pozitivnih bolesnika s kliničkom slikom težeg oblika bolesti čak četiri puta veći u odnosu na raniji period, potvrđeno je Feni iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.
08.09.2021. u 09:28
get url
text

Veliki skok broja zaraženih i hospitaliziranih izazvao je i povećanje broja pacijenata na respiratoru, a u protekle dvije sedmice u toj zdravstvenoj ustanovi broj pacijenata s kritičnim oblikom bolesti koji zahtijeva liječenje u Respiratorskom centru je do pet puta veći.

Od ukupnog broja hospitaliziranih njih 10 posto je nepotpuno vakcinisanih, a 90 posto su nevakcinisani.

 - Kako raste broj Covid-pozitivnih osoba, očekivan je i porast hospitaliziranih pacijenata. Dosad smo u Respiracijskom centru imali dvoje potpuno vakcinisanih i dvoje nepotpuno vakcinisanih pacijenata. U oba slučaja gdje su pacijenti bili potpuno vakcinisani radi se o bolesnicima s pridruženim teškim hroničnim bolestima - navode iz SKB Mostar.

Dodaju kako se s obzirom na kliničku sliku većine pacijenata vjerovatno radi o virusu delta varijante, no ne može se isključiti niti prisutnost drugih sojeva. Iz SKB-a također ističu da ima i Covid-pozitivne djece, no nema težih oblika bolesti i hospitalizacija. Zbog malog postotka vakcinisanih u našoj zemlji očekuju rast Covid-pozitivnih i hospitaliziranih.

 - S obzirom na to da je mali postotak vakcinisanog stanovništva u našoj zemlji, zdravstveni radnici će imati puno posla u vezi s Covid-infekcijom - naglašavaju.

Upitani kako se zbog povećanja broja Covid-pozitivnih bolesnika odvijaju kontrolni pregledi i operacije u toj zdravstvenoj ustanovi iz SKB Mostar kažu kako trenutno nastavljaju s uobičajenim dosadašnjim radom uz dnevnu prilagodbu postojećoj situaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.