open-navfaktor-logo
search
Mjesecima
U Domu zdravlja na Ilidži ne rade telefoni, a često ni liftovi
Iz JU Dom zdravlja KS kazali su da je predviđena izgradnja novog lifta u OJ Dom zdravlja Ilidža
24.10.2019. u 08:08
get url
text
Dom zdravlja Ilidža

Ukoliko pokušate kontaktirati Dom zdravlja Ilidža, Odjel Pedijatrije ili Dispanzer za školsku djecu i omladinu reći će vam da lokal ne radi i tako već mjesecima.

- Danima zovem, i kada god nazovem, portir vas pita šta vam treba, te da li vam on može dati informaciju – kaže majka koja je željela naručiti dijete za pregled kod ljekara.

Obavještenje na stranici JU Dom zdravlja KS    FOTO: Printscreen

Iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo kazali su za Faktor da će kvar na telefonskoj centrali Organizacione jedinice Dom zdravlja Ilidža, na Pedijatriji i u Dispanzeru za školsku djecu i omladinu, uskoro biti otklonjen.

- Do popravke telefonske centrale doći će nakon potpisivanja Ugovora sa firmom koja je zadužena za otklanjanje kvarova – naveli su iz JU Dom zdravlja KS.

Također, pacijenti se žale na konstante kvarove liftova u ovom Domu zdravlja, a na čiji se popravak čeka mjesecima.

Liftovi u augustu nisu radili FOTO: Čitatelj

- Čekala sam lift sa bebom u kolicima više od deset minuta. Kad god dođe lift, on je pun ljudi koji nemaju kolica, niti dječija niti invalidska, a ja i još jedna majka sa djetetom sa invaliditetom smo čekale da taj mali lift odveze pacijente na treći sprat kako bismo ušle sa kolicima. I opet nismo obje mogle stati u njega, a veći je bio pokvaren – navodi jedna majka, dodajući da je na kraju jedna od majki sa prvog sprata snijela kolica jer nije mogla dočekati lift.

Iz JU Dom zdravlja KS kazali su da je predviđena izgradnja novog lifta u OJ Dom zdravlja Ilidža.

Druga se majka pak požalila kako u Domu zdravlja Omer Maslić uopće nema lifta, a Pedijatrija se nalazi na trećem spratu, te majke sa bebama u kolicima moraju ili ponijeti kolica uz stepenice ili ih ostaviti u prizemlju kod ulaza.

- Što se tiče liftova na Ilidži, cjelokupan posao mora biti finaliziran u saradnji sa Općinom Ilidža jer se mora realizirati pravno-formalni dio u vezi s izmjenama strukture zgrade, a to nije u nadležnosti JU Dom zdravlja KS. Slična situacija u vezi s izgradnjom lifta je i u OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo. Finansijska sredstva su prikupljena zahvaljujući saradnji Doma zdravlja Novo Sarajevo i njemačkog grada Fridrishafen, ali situaciju usporavaju pravno-formalne stvari u vezi s izmjenama vanjskog izgleda zgrade. Akteri rješavanja ove situacije su i Zavod za izgradnju KS, Općina Novo Sarajevo i Grad Sarajevo kao partner prijateljstva dva grada, Fridrishafena i Sarajeva. Prikupljena je neophodna dokumentacija, urađen je idejni i izvedbeni projekat – zaključuju iz JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.