open-navfaktor-logo
search
Raspored snaga
U Domu naroda FBiH zasad 70 delegata, čeka se još deset: Koliko ima "Osmorka", koliko SDA sa DF-om
U Dom naroda Parlamenta FBiH zasad je izabrano 70 delegata, dok izbor preostalih deset treba da riješi Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.
10.12.2022. u 14:57
get url
text

Stranke "Osmorke“ i njihovog partnera HDZ-a, "ojačani" sa SNSD-ova dva, trenutno imaju 43 zastupnika, a ostale stranke, prije svega SDA i DF, imaju 27 delegata.

Raspored snaga je nešto drugačiji kada se gledaju klubovi konstitutivnih naroda i ostalih u Domu naroda Federalnog parlamenta.

U Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda većinu od 12 delegata ima SDA sa jednim delegatom DF-a i jednim nezavisnim iz Tuzlanskog kantona. "Osmorka" ovdje ima deset delegata, što ih je ostavilo bez mogućnosti da predlože potpredsjednika FBiH.

U ovaj klub treba biti izabran još jedan delegat i očekuje se da će to biti SDA-ov iz Bosansko-podrinjskog kantona. Ovo iz razloga što u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema kandidata iz reda bošnjačkog naroda pa se mora izvršiti preraspodjela tog mandata koji je trebao doći iz ZHK.

VEZANI TEKST - Abdić odgovara ko je 14. ruka SDA i DF-a u Klubu Bošnjaka: To je jedan savjestan čovjek...

Pri tome je zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Hamdija Abdić Tigar objavio da će SDA dobiti i černaestu ruku, ali nije precizirao o kome se radi i iz koje stranke "Osmorke".

U Domu naroda zasad je popunjen samo Klub delegata iz reda hrvatskog naroda. Tu većinu od 14 delegata ima HDZBiH. Sa partnerom "Osmorkom", odnosno po jednim iz SDP-a, NES-a, Naroda i pravde i Za nove generacije, ova koalicija ima 18 delegata. S druge strane po jednog imaju Hrvatski nacionalni pomak i BNS Goražde, a tri ima HDZ 1990.

U Klubu delegata iz reda srpskog naroda zasad ima 20 od 23 potrebna delegata. Tu "Osmorka" ima osam delegata, a sa po dva HDZ-ova i SNSD-ova imaju većinu od 12 delegata.

S druge strane, u Klubu Srba SDA ima dva, DF tri delegata, a po jednog imaju Srpska snaga i Srpsko jedinstvo iz Livanjskog kantona, te Liberalna stranka Goražde odnosno Daliborka Milović.

Dom naroda trenutno ima i pet delegata iz reda ostalih, i to dva iz DF-a, spram tri iz SDP-a i Naše stranke. U ovom klubu nedostaje još šest delegata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.