Kako je jutros saopćilo Tužilaštvo BiH, ove aktivnosti su provedene u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke, vodi Tužilaštvo BiH protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teških opojnih droga (heroin), te pranje novca i ulaganje u kupnje vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

- Provedene aktivnosti nastavak su rada na predmetu međunarodne suradnje protiv osumnjičenog državljanina Bosne i Hercegovine, koji je pod istragom duži vremenski period, a osumnjičen je da je u više navrata počinio krijumčarenje većih količina opojne droge heroin iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU. On je lišen slobode 13. oktobra na području Hrvatske, gdje je zadokumentirano počinjenje krivičnog djela, a na području BiH izvršen je pretres osobe blisko povezane sa osumnjičenim - navode iz Tužilaštva.

Dalje navode da se u okviru finansijske istrage vrše pretresi i evidentiranje toekova novca, za koji se sumnja da je korišten za kupovinu više vikendica i nekretnina na području BiH i susjednih zemalja.

- Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija Republike Hrvatske i SR Njemačke, sa ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velikih količina teških opojnih droga - navode iz Tužilaštva BiH, te dodaju da u interesu istrage više detalja ne mogu saopćiti.

Hrvatska policija ranije je izvijestila da je na istarskom području prekinula krijumčarski kanal heroina iz Bosne i Hercegovine i uhapsila 11 osoba.