open-navfaktor-logo
search
Odluke
U Crnu Goru uz nagativan PCR test mogu državljani BiH, Turske, Albanije, Kosova
Državljani Bosne i Hercegovine, Turske, Kosova, Albanije, Izraela, Poljske, Rumunije, Italije i Ukrajine moći će da uđu u Crnu Goru samo uz negativan PCR test na koronavirus
19.06.2020. u 20:16
get url
text

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je donijelo odluku o novoj metodologiji otvaranja granica Crne Gore prema kojoj će državljani pojedinih zemalja morati da dostave rezultate testa. Kako se navodi, PCR test mora biti urađen u akreditovanoj laboratoriji i ne smije biti stariji od 48 sati.

Kako se navodi, građani Crne Gore koji borave u ovim zemljama takođe moraju imaju negativne testove prilikom ulaska u domovinu.

- Nacionalno koordinaciono tijelo je posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji. Konstatovano je da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, kojoj je naša zemlja iskreno privržena i naš ekonomski interes i potrebu. Jednoglasno je zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti donijeta tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik - navode iz Nacionalnog koordinacionog tijela.

Upozorava se i na razvoj epidemiološke situacije u regionu i nove slučajeve infekcije u Crnoj Gori. Nacionalno koordinaciono tijelo konstatovalo je da se građani bez izuzetka i u potpunosti moraju pridržavati svih propisanih mjera.

- Rezultati epidemioloških i bezbjednosnih provjera ukazuju da je nakon gotovo trideset dana u kojima u Crnoj Gori nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije, virus ponovo importovan i to neodgovornošću pojedinaca. Time nije samo narušeno javno zdravlje već su ugroženi naša ekonomija i nacionalni interes crnogorske države. Zato sve nadležne institucije imaju dodatni motiv i obavezu da u kontinuitetu snažno sprovode zakonom propisane aktivnosti i procesuiraju pojedince ili grupe koji prijete da neodgovornšću ugroze sve građane - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.